Zara Leghissa (S) debuterade i riksdagens talarstol

Skillnaderna i arbetsvillkor blev tydliga under pandemin.

Zara Leghissa (S), undersköterska frÄn Boden, debuterade i riksdagens talarstol och krÀvde krafttag för att förbÀttra sjukförsÀkringen.

Zara Leghissa (S), undersköterska frÄn Boden, debuterade i riksdagens talarstol och krÀvde krafttag för att förbÀttra sjukförsÀkringen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarbloggen2022-10-20 08:13

Under onsdagen gjorde Zara Leghissa, undersköterska och nyvald S-riksdagsledamot frÄn Boden, sin debut i riksdagens talarstol. Det skedde i riksdagens allmÀnpolitiska debatt.

Leghissa tog chansen att lyfta en frĂ„ga som Ă€r viktig för mĂ„nga med arbetaryrken – sjukförsĂ€kringen och vikten av ett rĂ€ttvist karensavdrag.

"Det hÀr Àr otroligt viktigt för vÀldigt mÄnga som arbetar i Sverige idag. Vi socialdemokrater har konstaterat att karensavdraget Àr orÀttvist och skapar ojÀmlikhet. MÄnga mÀnniskor har inte möjligheten att arbeta hemifrÄn och det ska inte pÄverka ens ekonomi negativt. En trygg och rÀttvis sjukförsÀkring kÀnnetecknar ett starkt samhÀlle", framhöll Zara Leghissa (S).

Under valrörelsen utlovade Socialdemokraterna Ă€ven "en miljardreform för att förĂ€ndra karensavdraget och öka rĂ€ttvisan för alla som inte kan jobba hemifrĂ„n". 

"SÄ som avdraget Àr utformat i dag slÄr det hÄrdast mot alla de arbetare som varje dag gÄr till jobbet och som aldrig kan jobba hemifrÄn. De yrkesgrupper som inte kan arbeta pÄ distans vid exempelvis en lÀttare förkylning straffas ekonomiskt, samtidigt som det ocksÄ Àr en hÀlsorisk. Att gÄ till jobbet sjuk kan göra att ett sjukdomstillstÄnd förlÀngs eller att skador förvÀrras. Dessutom finns risk för att man smittar sina kollegor, som ocksÄ behövs för att samhÀllet ska gÄ runt. Det Àr dags att komma till rÀtta med det orÀttvisa karensavdraget", skrev Socialdemokraterna i ett pressmeddelande 22 augusti.

Tanken var att S-reformen skulle sjösĂ€ttas under den nu stundande mandatperioden, alltsĂ„ före 2026. Men hur det blir nu – efter regeringsskiftet – Ă€r högst oklart. 

Det hör inte till högerpartiernas prioriterade frÄgor att rusta upp sjukförsÀkringen. Den nÀmns bara i luddiga och till intet förpliktigande ordalag i det sÄ kallade Tidöavtalet (uppgörelsen mellan SD, M, KD och L).

Det finns emellertid goda skĂ€l för Socialdemokraterna att fortsĂ€tta driva frĂ„gan i riksdagen och peka pĂ„ de uppenbara orĂ€ttvisorna. Det finns massor av mĂ€nniskor i LO-yrken som inte har möjlighet att jobba hemifrĂ„n nĂ€r de Ă€r snuviga, hostiga och smĂ„krassliga – undersköterskor, buss- och tĂ„gförare, butiksbitrĂ€den, byggnadsarbetare, skogsarbetare, elektriker med flera. Listan kan göras lĂ„ng.

Samtidigt har det – icke minst under pandemin – utvecklats allt fler metoder för tjĂ€nstemĂ€n och akademiker att kunna sköta sina arbetsuppgifter frĂ„n ett hemmakontor, vilket gör att dessa grupper inte behöver nyttja sjukförsĂ€kringen i lika hög utstrĂ€ckning som exempelvis handelsanstĂ€llda, lagerarbetare, barnskötare, ekonomibitrĂ€den och lokalvĂ„rdare.

Skillnaderna i arbetsvillkor har blivit större och synligare. Möjligheten till hemarbete Àr i allra högsta grad en klassfrÄga.

DÀrför finns det verkligen skÀl för Zara Leghissa och övriga 106 ledamöter i den socialdemokratiska riksdagsgruppen att agera och synliggöra problemen. Karensavdraget slÄr snett och orÀttvist.