Prussiluskan hade varit stolt över regeringen

Tidöhögern letar efter nya sÀtt för staten att styra över mÀnniskors liv. Det Àr verkligen en ny sorts höger.

Arbetsmarknadsministern och Liberalernas partiledare Johan Pehrson tvekar inte att peka med hela handen nÀr han talar om för svenska folket vad de gör för fel.

Arbetsmarknadsministern och Liberalernas partiledare Johan Pehrson tvekar inte att peka med hela handen nÀr han talar om för svenska folket vad de gör för fel.

Foto: TT

Politik2024-03-12 05:00
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

HuvudfÄran bland dagens svenska politiker mÄste ha missförstÄtt nÄgot nÀr de sÄg filmerna om Astrid Lindgrens Pippi.

Prussiluskan Ă€r inte en förebild. 

För den som inte minns karaktĂ€ren kan sĂ€gas att Prussiluskan, eller Fröken Prusselius, som hon egentligen heter, Ă€r en av den lilla stadens ledande ”damer”.

En vĂ€lbĂ€rgad kvinna som ser det som sin uppgift att fĂ„ in Pippi pĂ„ ett barnhem sĂ„ att hon kan fĂ„ en ”ordentlig” uppfostran. Prussiluskan Ă€r överheten, pekpinnarna och de prudentliga förmaningarna.

Med andra ord ungefÀr som vilken genomsnittlig politiker som helst Är 2024.

FrÀmst bland alla dessa prussiluskor stÄr Liberalernas partiledare Johan Pehrson. I förra veckan föreslog han att staten ska stoppa mobilsurfande för barn och unga efter klockan 23.00 pÄ vardagar genom att införa ett lÄs pÄ mobiler och paddor.

Det ska alltsÄ inte vara upp till förÀldrarna att bestÀmma den saken.

Nyligen hytte statsminister Ulf Kristersson pÄ ett liknande sÀtt med pekfingret och sade att barn som pratar dÄlig svenska ska in i förskolan och bidragen till deras förÀldrar ska minska. Han tillade att:

– FörĂ€ldrar ska veta att om man lĂ„ter sina barn vĂ€xa upp i kriminalitet, dĂ„ Ă€r man inte en bra förĂ€lder.

Prussiluskan hade varit stolt.

FörĂ€ldrarna Ă€r det förstĂ„s viktigast för barnens fostran. Men vad Ă€r det för poĂ€ng att politiker gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng upprepar den saken? Är inte de allra flesta förĂ€ldrar i sjĂ€lva verket inne pĂ„ samma linje, men ibland kanske oförmögna att klara av att hantera barn som hamnat i kriminalitet och hittat en ny gemenskap i gĂ€ngen.

Eller tror statsministern och de andra verkligen att det vimlar av mammor och pappor dÀr ute som tycker att det Àr bra om deras barn dras in i kriminalitet? Och de fÄ som gör det nÄr samhÀllet troligen bÀst med andra metoder Àn tal som vÀnder sig till helt andra grupper i det svenska samhÀllet Àn de talen handlar om.

Men nu ska staten alltsÄ Àven ta över barnens skÀrmtid. Möjligen kommer Pehrson inte att lÀgga sig i vid vilken tid barnen ska gÄ och lÀgga sig. Eller kommer barnbidraget att dras in om det blir efter nio pÄ kvÀllen?

En rolig detalj i sammanhanget Ă€r att enligt www.astridlindgren.com spelades Prussiluskan av en tysk skĂ„despelare som ”sydde upp sin egen drĂ€kt och inte var helt nykter vid inspelningarna”.

Samma misstanke drabbar en nÀr i mycket av dagens politiska debatt.