Johan "Jossi" Lindblom: "Det var ett sÄ galet projekt"

Niehku betyder dröm pĂ„ nordsamiska, och det var just en dröm som förverkligades nĂ€r Niehku Mountain Villa i RiksgrĂ€nsen skapades. I podden Snacka om affĂ€rer berĂ€ttar medgrundaren Johan ”Jossi” Lindblom om hur det egentligen gick till nĂ€r en ruin av ett gammalt lokstall förvandlades till ett prisbelönt boutiquehotell.

Johan "Jossi" Lindblom, medgrundare och operativt ansvarig pÄ Niehku Mountain Villa, gÀstar podden Snacka om affÀrer.

Johan "Jossi" Lindblom, medgrundare och operativt ansvarig pÄ Niehku Mountain Villa, gÀstar podden Snacka om affÀrer.

Foto: Elin Emborg

Nyheter2021-09-16 08:35

Det började med att han och skidkompisen Clas Darvik Ă„kte skidor i RiksgrĂ€nsen. FrĂ„n liftsystemet skymtar den gamla lokstallsruinen och Clas Darvik, som utvecklar fastigheter, frĂ„gade nyfiket: ”Vad Ă€r det dĂ€r för nĂ„gonting?”.

– Vi drog det hĂ€r pĂ„ middagen och berĂ€ttade hela storyn med malmbanan, gruvorna i Kiruna, vad det betytt för regionen men Ă€ven för Sverige. Det Ă€r en ganska stor historisk kraft i allt det dĂ€r. DĂ€r nĂ„gon gĂ„ng pĂ„ middagen, efter kanske lite för mycket vin, sĂ„ föddes den hĂ€r idĂ©n: Vi borde bygga en egen lodge i ruinen, sĂ€ger Johan Lindblom och fortsĂ€tter:

– Alla kĂ€nner vĂ€l igen sĂ„dana diskussioner lite för sent pĂ„ kvĂ€llen nĂ€r fantasin skenar och man kommer pĂ„ massa bra idĂ©er, som brukar vara bortglömda dagen efter. Det brukar inte bli sĂ„ mycket mer av det. Men den hĂ€r gĂ„ngen blev det faktiskt det.

Ett egentligen omöjligt uppdrag med sÄ mÄnga hinder, berÀttar Johan Lindblom. Ruinen Àr ett k-mÀrkt fornminne som ligger pÄ grÀnsen mellan tvÄ samebyar, och bara frÄgan om muren tog över ett Är att reda ut.

– Varje gĂ„ng vi tĂ€nkte att nu Ă€r det stopp, sĂ„ hittade vi Ă€ndĂ„ en lösning. SĂ„ tillslut stod vi dĂ€r en dag och insĂ„g det hĂ€r projektet som inte skulle bli av, nu gĂ„r det faktiskt att genomföra, nu Ă€r det oss det hĂ€nger pĂ„. Det hĂ€nder kanske ett antal gĂ„nger i livet att man kommer till nĂ„got sĂ„dant, att man mĂ„ste bara göra det, det finns ingen annan vĂ€g att gĂ„. SĂ„ dĂ„ bestĂ€mde vi oss.

Tanken var att skapa en plats dit han sjÀlv hade velat Äka till pÄ semester. En plats dÀr det inte bara handlar om ute- eller inneaktivitet, utan en slags helhet.

– Vi har försökt tĂ€nka igenom varje liten pusselbit. Det börjar ju egentligen första gĂ„ngen man tar kontakt med oss eller ser oss i nĂ„gon tidning, dĂ€r börjar hela upplevelsen, sĂ€ger Johan Lindblom och fortsĂ€tter:

– Sedan börjar nĂ€sta del av upplevelsen nĂ€r man kommer till hotellet, in i byggnaden, som ska vara en avslappnad, harmonisk miljö att vara i. Och framför allt vĂ€rdskapet, hur man blir bemött och omhĂ€ndertagen. Alla gillar att bli sedda, ingen gillar att stĂ„ vid en receptionsdisk och vĂ€nta pĂ„ att personalen ska prata klart med varandra, eller att det inte Ă€r nĂ„gon dĂ€r. Det ska vara en sĂ„ friktionsfri semester som möjligt.

I mars 2018 invigdes Niehku Mountain Villa, detta drömprojekt om 14 rum precis intill norska grÀnsen, och i podden berÀttar Johan Lindblom hur det Àr att beröra mÀnniskor som aldrig har sett fjÀllen förut.

– Varje helg fĂ„r vi ganska stora reaktioner, det verkligen tar tag i folk. De hade svĂ„rt att förestĂ€lla sig att de skulle vara sĂ„ fint, att vi har det hĂ€r i Sverige sĂ„ nĂ€ra inpĂ„, och mĂ„nga missar det ett helt liv.

Det blir ocksĂ„ ett samtal om uppvĂ€xten i Vittangi, om pirr i magen, om att bli pappa – och om vad egentligen lyx Ă€r. 

– Den ultimata lyxen Ă€r nĂ€r man kĂ€nner att man inte vill vara nĂ„gon annanstans. Lyx för mig Ă€r inte marmor och guldkranar, utan lyxen för mig Ă€r att fĂ„ komma hem och nĂ„gon ser mig, frĂ„gar om jag vill ha den dĂ€r cappuccinon pĂ„ samma sĂ€tt som dagen innan, för att den dĂ€r mĂ€nniskan bryr sig om mig. Lyx Ă€r att komma in pĂ„ ett rum dĂ€r det Ă€r harmoni i fĂ€rger, sĂ€ttet det Ă€r inrett, en kĂ€nsla av lugn och ro. Att fĂ„ en naturupplevelse dĂ€r jag kĂ€nner att wow, jag stĂ„r hĂ€r och fĂ„r uppleva det hĂ€r tillsammans med kanske tre andra, det finns ingen annan runt omkring utan det Ă€r vi tre som fĂ„r vara med om det hĂ€r. SĂ„nt tycker jag Ă€r lyx mer Ă€n materiella dyra prylar som hĂ€nger pĂ„ vĂ€ggen, sĂ€ger Johan Lindblom.

Podden Snacka om affÀrer görs i samarbete med Almi nord, och i det hÀr avsnittet tipsar rÄdgivaren Claudia Esberg om vad man bör tÀnka pÄ om man funderar pÄ att ta ett lÄn.

Avsnittet finns dÀr poddar finns, bland annat hÀr: https://open.spotify.com/episode/7IYxEMEUi1VGPE59KqTjqT

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!