Skådisarnas bilsemester i Norrbotten: "Det är otroligt"

Under en månad har skådespelarna David Hellenius och Malin Åkerman skapat minnen på de norrbottniska vägarna. Under torsdagen avslutades resan upp och ner.

Malin Åkerman och David Hellenius har spenderat de senaste veckorna tillsammans i närheten av Boden. Under torsdagen tog skådespelarna avsked av filmteamet.

Malin Åkerman och David Hellenius har spenderat de senaste veckorna tillsammans i närheten av Boden. Under torsdagen tog skådespelarna avsked av filmteamet.

Foto: Magnus Tosser

Kultur och Nöje2022-07-14 18:00
undefined
David Hellenius blir känslosam när han tänker tillbaka på upplevelsen i Norrbotten. "Jag har drömt om att göra en sådan här film, den är enorm", säger han.

Efter nästan sex veckor i Boden avslutas inspelningen av filmen "Ett sista race" med en voltad bil på Gamla Sävastvägen. Filmen har kallats för en svensk roadmovie utan motstycke där 21 stuntpersoner, fyra heltidsanställda mekaniker och en mängd kraschade bilar passerat inspelningsplatserna.

Malin Åkerman har lagt till sin andra svenska huvudroll på sin Hollywood-fyllda meritlista och berättar att tiden i Norrbotten varit fantastisk.

– Det är alltid "bitter sweet", det är härligt att avsluta en film och få se den. Samtidigt är det sorgligt att lämna allihop och den här upplevelsen som vi har haft tillsammans. Men jag är glad över att den här dagen är slut (skratt), det är den mest obekväma dagen vi har haft. Men allt annat har varit otroligt kul. Vi har raceat med bilar och haft fantastiskt väder, säger hon. 

undefined
Malin Åkerman gör sin andra svenska huvudroll efter att ha spelat i välkända Hollywood-produktioner som "Billions" och "Rock of ages".
undefined
Malin Åkerman avslutade filminspelningen "Ett sista race" med att sitta upp och ner i en bil med "fostervatten" i ansiktet.

Skådespelaren avslutar tiden i Norrbotten fastspänd upp och ner i en bil, bredvid kollegan David Hellenius som spelar hennes ex-man i filmen. Utanför arbetet har de bland annat besök Diggiloo, testat Bodens nattliv och gått igenom restaurangutbudet.

– Stället vi varit på absolut mest är Stora Coop i Boden. Men Storforsen måste vara det häftigaste upplevelsen, säger Hellenius.

– Det har varit en perfekt plats att spela in på, folk har verkligen haft förståelse för vad vi gör och accepterar att vi spärrar av en väg – ibland. Det känns som att folk tycker att det har varit kul att vi varit här, så är det inte i Stockholm där Cmore spelar in 22 minuter humor i varje hörn. Jag kommer gärna tillbaka hit.

undefined
Edward af Sillén är regissör till "Ett sista race" och hans film saknar motstycke i svensk filmhistoria.

Filmen har premiär julen 2023 och innan dess hoppas Malin Åkerman kunna återvända till de norra delarna av Sverige, som hon tidigare bara hört talas om.

– Jag har haft jättetrevligt. Vi har varit på Tree hotel, Arctic bath, Storforsen ... Jag har verkligen tagit tillvara på den här tiden och åkt runt för att se det fina i Norrbotten. Det är fantastiskt vackert, nu vill jag tillbaka till vintern, säger hon.

undefined
"Ett sista race" har spelats in i Boden och Alingsås, med premiär julen 2023.

David Hellenius blir entusiastisk när han berättar om filmupplevelsen, där snabba bilar och vackra miljöer turats om att ta plats.

– Jag har drömt om att göra en sådan här film, den är enorm. Med svenska mått mätt är det en storfilm och det blir mycket känslor för mig när jag har gjort det och det känns som att det har blivit bra. Det är otroligt. 

undefined
Öppningsscenen i "Ett sista race" slutar upp och ner.
Malin Åkerman har aldrig varit i Norrbotten tidigare.  "Det är det ljusaste jag varit med om, det är lite svårt att sova men bra när man ska vara ute och festa (skratt)".
Malin Åkerman har aldrig varit i Norrbotten tidigare. "Det är det ljusaste jag varit med om, det är lite svårt att sova men bra när man ska vara ute och festa (skratt)".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!