De är ganska svåra att hitta men letar man ett tag finner man till slut en och två och tre och ganska många toppslätskivlingar, vilket är en narkotikaklassad svamp. I Luleå växer de på en äng precis intill både skola och förskola. När Norrbottens Media ringer till skolan sägs att det går rykten om svamparna på ängen men ingen vill svara på frågor. En kvinna som bor i närheten har även hon hört om toppslätskivlingarna.

– Jag har trott att det är ett skämt. Men nu vet jag att det inte är så.

Hon beskriver att bostadsområdet då och då härjas av påverkade människor.

Artikelbild

– Jag kan känna att jag blir lite orolig ibland. Vi har småbarn och det är många småbarnsfamiljer som delar min oro. Det händer att människor är påverkade och fulla.

Hon beskriver en rad incidenter som skett i närtid. Bland annat bilar som kör jättefort på småvägarna.

En person Norrbottens Media har pratat med vittnar om att hen förra året såg personer plocka svamparna och gissar att det kommer att plockas knarksvamp även i år. Ibland gick personerna med pannlampa om natten för att se de toppiga små vita bättre.

– Jag är orolig för mina barn, säger hen.

Under onsdagen ringde någon till polisen och rapporterade att några stod på ängen och plockade svamp. Men polisen lade ner ärendet direkt och vidtog ingen åtgärd.

– Jag har svårt att tänka mig att detta är ett polisiärt ärende, säger förundersökningsledare Inge Barsk.

– Om någon är påverkad av svampen kan man misstänka eget bruk, men då måste personen haft uppsåt och varit medveten om att svampen är narkotikaklassad, fortsätter han.

Han säger vidare att det kan vara fråga om ett brott om någon odlar svampen, men att det inte är olagligt att äga mark där svampen växer fritt.

I en rapport skriven av Läkemedelsverket år 1996 står det: "förtäring av svampen ger starka hallucinogena effekter liknande dem hos meskalin och LSD.". I rapporten slår man fast att missbruket av drogen är vanligast bland ungdomar mellan 18-25 år. Efter man ätit svampen får man kraftig huvudvärk, illamående och värk i njurarna.