Formranking: Här är ligans hetaste tränare

Hetast och mest iskall. Här är ännu en lista av Bloggen.

Peter Öqvist, BC Luleå.

Peter Öqvist, BC Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2021-12-21 19:35

Normalt sett brukar Bloggen vid den här tidpunkten av säsongen betygsätta spelare och hysta ur sig diverse MVP-listor. Men inte den gången. Det är istället SBL herr-tränarnas (o)tur att nagelfaras och formrankas. Håll till godo.


1) Adnan Chuk, Jämtland Basket

"Sluge Chuk har gjort det man anade skulle hända. På en dryg säsong har han förvandlat Östersunds stolthet från ett svänggäng till en superhet guldkandidat. Formeln är tydlig: En trygg svensk stomme, väl förvaltade pengar på importer, tydliga roller och ett stabilt grundspel som gjort att laget hanterat skador på viktiga spelare."


2) Peter Öqvist, BC Luleå

"Tränarveteranen har basat för BC Luleå sedan 2014 men har aldrig under dessa år suttit på en tunnare trupp. Sett till det är lagets facit tio segrar på 16 matcher utmärkt och Öqvist har på några få månader skapa en lagkemi och få unga spelare som Denzel George samt Alexander Yemane att blomma ut till fullt dugliga ligaspelare som gör nytta."


3) Mikko Riipinen, Norrköping Dolphins

"Norrköpings landslagstränare kan se tillbaka på en framgångsrik första halva av säsongen men har han gjort något extra? Nja, egentligen inte. Han har på pappret ligans bästa trupp och ska bedömas därefter. Men som en baskettänkare sa till mig någon gång: Det är en konst att vinna med det bästa laget."


4) Henrik Svensson, Borås Basket

"Svensson är lite svårbedömd och laget har svajjat både hit och dit under hösten. Sett till spelare för spelare borde Borås ha en eller annan seger till på kontot - få trupper i ligan har sådan stor bredd. Men okej: Vi ger honom godkänt i alla all."


5) Åke Bärlin, Fryshuset Basket

"Tja, vad ska människan göra? Inte mycket. Fryshusets SBL-projekt har snart nått vägs ände och truppen är den svagaste i ligahistorien. Det är helt enkelt dags att avsluta denna plåga och jag fattar faktiskt inte vad som får Åke Bärlin att gå till träningshallen varje dag."


6) Boris Balibrea, Umeå Bskt

"Boris Balibrea gör ungefär vad som kan förväntas med ett spelarmaterial som i alla fall är bättre än förra säsongens snea och vinda bygge. Han får alltid sina lag att kriga och verkar gilla att jobba med unga spelare som sett till sina färdigheter inte borde funka i Sveriges högsta serie."


7) Joakim Källman, Nässjö Basket

"Nej, det här duger faktiskt inte på långa vägar. Nässjö nådde semifinal förra säsongen och vässade sedan truppen i somras med hopp om något ännu bättre. Ändå hittar inte laget någon stabilitet eller röd tråd i sitt spel. Det ansvaret faller tungt på den svenske förbundscoachen. Betyg: Underkänt."


8) Ludwig Degernäs, Södertälje BBK

"Degernäs räknas som en svensk baskets stora påläggskalvar i tränarskrået och att han blev en av fyra förbundscoacher för herrlandslaget var helt i sin ordning. Men att lyckas förlora sju av 17 matcher med ett svenskmaterial som många klubbar bara kan drömma om är inget att lyfta fram i sitt cv. Alla förväntar sig så mycket mer än det här."


9) Torbjörn Gehrke, Köping Stars

"Sorry, Gehrke. Men det här är bara för dåligt. Köping har visserligen dragits med stora skadeproblem men så också många andra konkurrenter. Laget sitter på åtta raka förluster men det som bekymrar mest är lagets uppträdande på planen som är håglöst, förvirrat, odisciplinerat och helt utan struktur. Det här kan faktiskt sluta i förskräckelse."