BC:s rysarseger i den första kvartsfinalen

Gustav Hansson klev fram när nöden var som störst. Men utan Ed Polite hade BC Luleå aldrig fixat den här segern.

BC Luleå- Nässjö. Ed Polite var en av Luleås matchvinnare.

Basketbloggen2024-04-03 22:10

Oj, vilken rysare det blev när BC Luleå brottade ned Nässjö med 95–90 efter förlängning i den första kvartsfinalen. Och just nu känns Bloggens tips att det här kommer gå till fem matcher ganska klockrent. Vi får helt enkelt se var den här matchserien tar vägen.

Matchvinnarna i BC var givetvis flera och det är självklart svårt att komma runt Gustav Hansson som hade alla möjliga problem under matchen men när krisen var som störst, underläge med 81–86 i förlängningen, klev han fram och sköt i elva poäng vilket vände rysaren.

Men utan den pånyttfödde Ed Polite hade BC Luleå aldrig varit i position att vinna den här matchen – den saken är fullständigt klar. När klockan var på väg att rinna ut under ordinarie matchtid och Nässjös stjärna Charles Barton bara skulle lägga i den två matchavgörande poängen kom Polite från ingenstans och blockade skottet.

BC Luleås erfarne amerikan svarade för en jättematch, inte minst defensivt, och svarade för mängder av stora spel från den allra första minuten. På 39 blytunga minuter landade han i 6 poäng, 14 returer och 3 blockar.

Polite backades upp av Kentwan Smith som också svarade för en toppinsats och var högprocentig hela vägen med 20 poäng och 7 returer. Märkligt nog fick han sällan eller aldrig röra bollen under de sista sju-åtta minuterna vilket hade kunnat straffa sig i den här dramatiska matchen.

Segern var förstås nödvändig för Luleå som hade haft svårt att hämta sig efter en inledande förlust på hemmaplan. Men nog måste laget upp flera procent om den här kvartsfinalserien till sist ska vinnas. Laget hade först och främst problem offensivt där spelet lite för ofta blev stillastående, tveksamt och faktiskt en aning räddhågset.

Nässjö var mer samlat, hittade ofta det laget letade efter men missade fyra-fem öppna skott de sista minuterna och det blev till sist lagets fall. Nässjö sköt bara 7 av 25 från trepoängslinjen att jämföra med BC:s 15 av 32.