Peter Lindvall

Basketbloggen

Mästarlaget tappade kylan

Visst, Luleå Basket har ett helt okej utgångsläge att ta sig vidare till semifinal EWBL-slutspelet mot det ryska division II-laget Rostov. Underläget med 74-82 inför hemmamatchen är förstås helt görligt med tanke på att lagets bäste spelare, Chastity Reed, och nya kroatiskan Antonija Sandric saknades.

Men. Det kunde ha varit så mycket bättre om Luleåspelarna lyckats hålla sig kalla under det dramatiska matchslutet.

När en offensivt iskall Michaela Houser  (26-procentigt skytte) lyckades dra i en trea till 74-71 med dryga 2.5 minuter kvar att spela var utgångsläget alldeles utmärkt.

Men David Visschers lag tappade istället all kyla och istället för att spela vårdat, ta hand om bollen, söka enkla lösningar och bra skott blev det haveri med turnovers samt klumpiga fouls som gav ryskorna enkla poäng från straffkastlinjen. Allt som inte fick hända hände. Och lite till.

Skitsamma om det skulle bli seger med någon poäng eller förlust med ungefär det samma. Huvudsaken i min bok var att siffrorna hölls nere och på så sätt skapa sig bästa möjliga utgångläge inför returer. 

Nu ska ändå åtta poäng hämtas upp och tänk er ett scenario där Rostov tidigt tar en ledning med sex-åtta poäng i Luleå energi arena den 21 februari. Då krävs det en del.

Inte alls omöjligt men tufft.

//Lindvall

 

Det blir bättre för varje dag

Okej, vi ska väl inte gå bananer efter en 36-poängsseger (94-58) mot mot ett superettamässigt Uppsala men det går förstås inte att blunda för en viss Earvin Morris. 24-åringen värvades in för en månad sedan och har stadigt, undantaget någon enstaka match, blivit bättre för varje dag som gått.

Mot Uppsala exploderade den 195 centimeter långe forwarden, tog över showen helt och trummade in 36 poäng, 7 assist, 5 returer och 5 steals i statistikprotokollet. Det var visserligen inte Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist och Auston Barnes han sprang åttor runt men prestationen visade ändå att Earvin Morris har ett stort spel i sig.

Men min analys är att amerikanen behöver en hel del boll för att kunna göra det han är allra bäst på och det handlar om att skapa. Morris är en kreatör. En lirare och det måste han få utrymme att göra. Till en viss gräns, förstås.

Mot Uppsala saknade Luleå Thomas Massamba (sjuk), Tavarius Shine (rygg) och till råga på allt tvingades Denzel Andersson avbryta matchen sedan han fått känningar i ett knä. Vi får se hur det sistnämnda utvecklar sig.

I Uppsala visade sig Axel Nordström upp sig från sin bästa sida med 20 poäng samt 12 returer och nu undrar alla förstås hur hans framtid ser ut, det har Bloggen skrivit flera gånger om de senaste dagarna. Är han lojal och stannar i Uppsala resten av säsongen? Lämnar han redan nu? Väntar han med sitt beslut ända till sommaren.

Personligen tycker jag att de ansvariga i BC Luleå i alla fall borde ta en kontakt redan nu och sondera terrängen. Plockar någon klubb upp den 27-årige forwarden den närmasta tiden lär han vara kvar där när säsongen 19/20 startar.

Vad tror då jag?

Jag säger Norrköping Dolphins. Enligt uppgifter till Bloggen har redan Axel Nordströms namn varit uppe på mästarklubbens styrelsebord, laget dras med skador och det vore en gigantisk skräll om Dolphins inte kan jaga fram pengar till en sådan prestigevärvning.

//Lindvall

Omgångens tips

Ligan går in i en het slutspurt och den här gången  står fem matcher på programmet. Då tippar vi.

 

Fredag 15/2

Umeå-Norrköping            2

Umeå gör ofta bra matcher mot topplagen men räcker nästan aldrig hela vägen (utom mot BC Luleå, förstås)  och risken är att kvällens match mot mästarlaget Norrköping får ett liknande scenario. Hemmalaget hänger med länge, gör några mentala misstag i andra halvlek och sedan är det över.

 

BC Luleå-Uppsala             1

Luleås landslagsguard Thomas Massamba har varit sjuk stora delar av veckan och kommer knappast spela i kväll. Vad det nu ska spela för roll mot Uppsala som redan är klart för degradering och knappast kan uppbåda någon större motivation? Ingen alls, förstås.

 

Södertälje-Jämtland        1

Kvällens klart häftigaste match mellan två lag med höga slutspelsambitioner. Jämtland är inne i säsongens skönaste ”flow” med sex raka segrar, en moralhöjande vinst mot Borås och en värvning av Andrew Smith som visat sig vara ett klipp. Men: Lagets försvarsspel har brister och jag tror att Södertälje kan exploatera detta över 40 minuter.

 

Lördag 16/2

Borås-Wetterbygden     1

Det går inte lika enkelt för Borås som för några veckor sedan och försvarsspelet har visat vissa, för att inte säga stora, brister. Hemma är dock laget grymt svårslaget och krigargänget Wetterbygden borde inte kunna stå emot.

 

Köping-Nässjö                1

Här vet jag faktiskt varken ut eller in. Men jag chansar med ett trist hemmatips av den enkla anledningen att Nässjö förlorat fyra av de fem senaste matcherna och borde vara mentalt nedkört efter den hjärtskärande förlusten mot BC Luleå.

//Lindvall

Uppsalastjärnan om framtiden

Bloggen kunde tidigare berätta om det faktum att anrika Uppsala Basket, efter över 40 år i basketens finrum, tvingas ta steget ned i superettan efter en hittills nattsvart säsong i SBL.

Hur framtiden ser ut för klubben vet ingen men en av de stora frågorna är förstås vad som nu händer med lagets store svenska stjärna Axel Nordström.

Stannar han kvar i Uppsala eller ger sig den 27-årige forwarden ut på ett nytt basketäventyr?

Bloggen fick tag i Nordström som i dagsläget inte har några raka svar att ge.

”Jag vet faktiskt inte vad som händer men jag håller alla dörrar öppna. Jag känner fortfarande ett sug efter basket, är i bra fysisk och mental form och borde ha många år av bra basket framför mig”, säger han.

 

Att många klubbar i Sverige skulle vilja ha Axel Nordströms namn på ett kontrakt är en självklarhet och han avslöjar för Bloggen att det är många som hört av sig.

”Jag utesluter inte att stanna i Uppsala men är absolut beredd att röra på mig och pröva något nytt. Men det måste vara en bra sits för mig och min familj. Det är viktigt. Basket är trots allt inte allt här i livet.”

Hur många sms och röstmeddelanden från andra klubbar hade du i mobilen efter matchen mot Norrköping?

”Nej, det hade jag väl inte men visst finns det, och har funnits, intresse från andra klubbar. Så är det. Man pratar ju med varandra, inte minst med spelare i andra lag.”

 

Hur ser du på spel i utlandet?

”Det är absolut inget måste för mig. Det finns många bra klubbar med bra organisationer i Sverige som skulle vara intressanta.”

 För Uppsala är resterande grundseriematcher av noll betydelse och nu öppnar sig faktiskt möjligheten för Nordström att avsluta säsongen i ett annat lag.

”Den tanken har  aldrig funnits i mitt huvud under säsongen men efter förlusten mot Norrköping dök den upp. Som sagt: Jag håller just nu alla dörrar öppna”.

//Lindvall

Uppsalas misslyckande

När Uppsala Basket i går, tisdag, förlorade mot Norrköping Dolphins med 72-84 var det förstås inte så många som höjde på ögonbrynen. Torsken var Uppsalas 29:e på 30 matcher efter en SBL-säsong som varit nattsvart från dag ett.

Men förlusten hemma i Fyrishov var något så mycket mer. Ett bittert men väntat slut. Och kanske en början på något helt nytt.

Det står nu klart att en av Sveriges mest anrika klubbar, en av de allra största talangfabrikerna i landet som fostrat mängder av storspelare, nästa säsong spelar i superettan. Det är overkligt, hisnande och tragiskt på en och samma gång.

Hur det kunnat gå så här har jag, sittandes 90 mil från Uppsala, ingen detaljinformation om. Hur en klubb, som 2015 spelade SM-final, kunnat rasa ihop både sportsligt, ekonomiskt och organisatorskt på så kort tid är en gåta. Ett jättemisslyckande och självklart en följd av år av misskötsel.

Självklart spelar det roll att eldsjälar som Johannes Wohlert, Fredrik Jönzén och John Tillman inom loppet av några få år lämnat klubben. Enligt människor med insyn som jag pratat med gjorde den här trion ett jättejobb i Uppsala Basket och ingen av dem har kunnat ersättas fullt ut. Men det finns säkert mer som brustit.

Så vad väntar nu? Tja, säg det?

Uppsala Basket står förstås inför enorma utmaningar men lyckas klubben börja om från noll, gruppera om, hitta rätt människor som vill göra en insats, behålla de unga talangar som spelat den här säsongen och låta dem utvecklas i superettan - en nivå som är mer rätt för dem. Då kan förstås Uppsala Basket vara tillbaka i finrummet fortfarande än kvickt.

Sedan ska det bli superintressant att se vad som händer med en spelare som Axel Nordström som lojalt stannat i Uppsala hela sin karriär trots allt kaos de senaste åren. Nordström har under flera säsonger varit en av ligans bästa svenska spelare och för hans eget bästa måste 27-åringen söka en ny basketutmaning.

Kanske bli det utomlands? Inte omöjligt i alla fall.

Men väljer den 193 centimeter långe forwarden att stanna i Sverige lär SBL-klubbarna stå i kö för att locka över Nordström. Jag vågar nog påstå att jakten började samma sekund slutsignalen gick i Fyrishov på tisdag kväll.

Kanske hugger någon klubb Nordström redan nu - innan värvarfönstret stänger vid månadsskifet. Vi får se...

//Lindvall

Omgångens tips

SBL herr spurtar inför det kommande SM-slutspelet och det bjussas på fyra matcher över två dagar. Här är tipset.

 

Tisdag 12/2

Umeå-Södertälje            2

Jag tror nog att hemmalaget Umeå kan streta emot en dryg halvlek men till sist kommer förstås det lag med mer talang vinna - det vill säga Södertälje som stormar mot förstaplatsen i ligan och en liten favoritstämpel på sig inför guldjakten.

 

Wetterbygden-Köping     1

Prestigematch mellan två nykomlingar som kan sluta lite hur som helst. Men segern mot Luleå har gett Wetterbygden självförtroende så det räcker och det borde spilla över på den här matchen.

 

Uppsala-Norrköping        2

Visst. Uppsala gjorde en heroisk insats mot Borås häromsistens och kan kanske retas lite med Adnan Chuks gäng en stund. Men i samma sekund som Norrköpings spelare bestämmer sig för att spela försvar är det över för denna gång.

 

Onsdag 13/2

Jämtland-Borås              1

Veckan häftigaste match mellan två formstarka lag som massor av segrar i ryggen. Det kommer bli en superoffensiv fajt där två skjutglada lag gör upp om segern. Det kan sluta hur som helst men kanske hemmakorgarna fäller avgörandet.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR