Peter Lindvall

Basketbloggen

Stjärnan öppnar för en återkomst

Under två säsonger var amerikanen Quinton Upshur en av BC Luleås ledande och mest pålitliga spelare.

Från att till en början varit en utpräglad defensiv stopper utvecklades den 195 centimeter långe guarden/forwarden enormt under tränaren Peter Öqvists ledning och var till sist lagets ledande spelare.

Men efter silvret 2018 valde han att gå vidare i karriären och det blev Belgien och mittenlaget Moins-Hainaut där han snittar åtta poäng på dryga 21 spelminuter.

”Jag är nöjd så här långt. Här möter man toppmotstånd hela tiden och jag har växt som spelare på alla sätt”, säger han.

Men de två säsongerna i Luleå har satt sina avtryck och han har fortfarande kontakt med många i BC Luleå.

”Absolut. Håkan Larsson, Peter Öqvist, Lars Mosesson, Eduardo Carrazana och några spelare pratar jag med och har en bra relation med. BC Luleå är en organisation i toppklass och jag trivdes mycket bra”, säger han.

 

Vad som kommer hända med Upshurs basketframtid efter säsongen vet han inte själv. Men en sak är säker: BC Luleå finns med i hans tankar och nu öppnar stjärnamerikanen  för en återkomst nästa säsong.

”Absolut. Om jag får frågan av klubben skulle jag överväga det starkt. Absolut”.

Du kanske redan har pratat med Peter Öqvist om nästa säsong?

”Vi har snackat några gånger under säsongen och det känns jättekul att han bryr sig om mig och hur det går i Belgien. Men vi har inte pratat om nästa säsong. Jag har fullt upp med mitt och coach Peter har fokus på sitt lag och att vinna mästerskapet”.

//Lindvall

Omgångens tips

Sista omgången i herrligan där kampen om andraplatsen mellan Norrköping och Borås är det hetaste rent sportsligt. Häng med i säsongens sista grundserietips.

Södertälje-Köping          1

Jag kan väl inte påstå att tabellettan Södertälje spelar säsongens absolut bästa offensiva basket just nu - trots ett brulalt djupt lag ser det lite krampaktigt och nervigt ut ibland. Men hemma mot Köping spelar det förstås ingen roll hurvida formen är på topp eller lite mindre bra.

 

Norrköping-BC Luleå       1

Hemma mot Södertälje hittade Luleå i alla fall en defensiv stabilitet att ta med sig. Offensivt, utan en kreatör som Earvin Morris i spel, var det krampaktigt som aldrig förr. Hur laget ska hitta en anfallsrytm mot ligans mest organiserade försvarsslag Norrköping blir oerhört tufft.

 

Jämtland-Uppsala          1

I säsongens sista skälvande timmar har Uppsala hittade ett vinnande spel med två raka segrar. Till ingen nytta, förstås. Men mot Jämtland ska det förstås inte räcka på långa vägar - trots att Torbjörn Gehrke lär fördela speltiden lite mer än vanligt.

 

Wetterbygden-Umeå     1

Jag har svårt att se något av de här två lagen gå all in i en match som är av noll betydelse. Båda lagen har nått sina mål och tagit sig till slutspel. Avslaget? Skulle tro det.

 

Borås-Nässjö                 1

Formstarka Borås jagar andraplatsen och kommer förstås inte ta av foten från gaspedalen. Nej, det blir full fart framåt, hundraprocentig inställning och då kommer spelarna i Nässjö inte ha något att hämta.

//Lindvall

 

 

 

Så spelas kvartsfinalrysaren

Efter BC Luleå skadeproblematik och tappade form är det, som Bloggen redan skrivit, klart att laget landar fyra i tabellen. Det innebär att Luleå möter Jämtland och Adam Rönnqvist i kvartsfinalen i SM-slutspelet.

Nu är det också spikat med vilka speldatum som gäller. Bara att boka in i kalendern.

 

Kvartsfinal 1

Måndag 25 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Kvartsfinal 2
Torsdag 28 mars
Jämtland Basket-BC Luleå

Kvartsfinal 3
Söndag 31 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Ev. kvartsfinal 4
Tisdag 2 april
Jämtland Basket-BC Luleå

Ev. kvartsfinal 5
Fredag 5 april
BC Luleå-Jämtland Basket

Jag kommer lite senare att leverera ett tips inför samtliga kvartsfinaler men jag kan väl redan nu säga att känslan inför Luleå-Jämtland är att det kommer bli en lång matchserie.

//Lindvall

Sekundförlusten som sved

Nej, man inte påstå att BC Luleå är ett lag med flyt just nu. För tredje gången den här säsongen åkte laget på en hjärtskärande förlust i slutsekunderna på hemmaplan när Södertäljes Auston Barnes drog i ett öppet halvdistansskott och gav sitt lag segern med 61-60.

Det lär svida rakt in i märgen för spelarna och ledarstaben men ska vi vara riktigt ärliga var det det stark prestation att hålla den här matchen i liv efter ett stort underäge med 13 poäng i mitten av den tredje perioden.

Luleå hade ett par chanser att ta hem det här via två bollinnehav och ledning med tre poäng men ett par missade öppna skott och en tung turnover av Thomas Massamba blev för mycket att bära den här gången. Men så är det när ett lag är inne i en förlorande trend. Då kommer inget, absolut inget, gratis. Allt måste förtjänas.

BC Luleå-spelarna spelade försvar, fajtades, slogs, kastade sig efter bollar och svarade för en helgjuten kampinsats. Där finns inget att klaga på. Denzel Anderssom var golvets defensiva gigant och Tim Kearney gjorde sin bästa match på flera år.

Men med Earvin Shine skadad och Tavarius Shine i foulnöd efter bara några minuters spel blev rotationen kort och de offensiva idéerna därefter helt innehållslösa. BC Luleå fick slita enormt för varje poäng och i den tredje perioden lyckades laget göra sin första spelpoäng men bara någon minut kvar att spela. Det säger en del.

BC Luleå gjorde precis det laget förmår i i nuvarande klena form och redan nu är det bara att ställa in siktet på en rysarkvartsfinal mot Jämtland. Där kan allt hända och att Luleå har 20 raka segrar mot Östersundslaget tror jag spelar noll roll i ett stundande slutspel.

//Lindvall

Omgångens tips

Då var det tippardags efter Bloggens semester och vi laddar för tre fredagsmatcher, en lördagsdito och en på söndag.

Här är mina funderingar.

 

Fredag 15/2

Uppsala-Umeå                         2      

Visst, Uppsala lyckades vinna säsongens andra match och Umeå sekundföll mot Nässjö hemma. Men det är Västerbottenslaget som spelar om en slutspelslats, Uppsala om ingenting och lyckas inte Umeå då vinna mot ligans överlägsna jumbo ska det tamejtusan vara löneavdrag för samtliga spelare och ledare.

 

Norrköping-Wetterbygden       1

Jag såg stora delar av Norrköpings segermatch borta mot Södertälje och med Joakim Kjellbom på planen föll det mesta på plats. Mitt tips ligger därmed bergfast: Dolphins är laget att slå och fortfarande min guldfavorit. Wetterbygden har noll och intet att hämta här. Punkt.

 

BC Luleå-Södertälje                 2

Visst, BC Luleå har 3-0 på serieledaren den här säsongen men med Earvin Morris på skadelistan, en allmänt svajjig form och en vilsen insats mot Borås häromdagen går det bara inte att tro på en seger mot Södertälje trots hemmaplan. Kings såg bra ut mot Norrköping i tisdags och hade alla chanser att vinna den matchen.

 

Lördag 16/2

Köping-Borås                          2

Borås har under en lång period spelat ligans bästa basket och pekas ut av vissa som den starkaste guldkandidaten just i dag. Så kan det förstås vara. Hur som helst: Köping borta kommmer Tyus/Hilliard/Moore städa undan utan att spela på topp.

 

Söndag 17/2

Nässjö-Jämtland                     1

Här sticker jag ut hakan och bedömer att Nässjö fick en härlig självfötroendekick efter rysarsegern mot Umeå och jobbar vidare på den vågen. Jämtland har förstås det bättre laget, inte minst sedan Evariste Shonganya gjort comeback efter sin skada, men det krävs bara att laget går ner i koncentration några procent för att Nässjö ska ta chansen.

//Lindvall 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR