Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Partisekreteraren hälsar på


Partisekreteraren Lena Rådström Baastad besöker Norrbotten. Med sig i bagaget har hon en mellanvalsstrategi. FOTO: TT

 

Under torsdagen får Norrbotten besök av Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare. Hon kommer bland annat att delta vid ett möte i partiets verksamhetslokal på Örnäset i Luleå.

Det lär bli en hel del tal om Socialdemokraternas mellanvalsstrategi, som nyligen antogs av partistyrelsen. Det ska bli tydligare vad det är Socialdemokraterna slåss för och vilka politiska frågor som är viktigast för partiet.

”Januariavtalet är inte målet. Det är ett medel för att få igenom så mycket socialdemokratisk politik som möjligt”, förklarar Rådström Baastad i en intervju i Aktuellt i Politiken.

En sådan markering är att Socialdemokraterna kommer att ta fajten för ökade resurser till välfärden i varje budgetförhandling.

Det har redan beslutats om ett antal nya välfärdsmiljarder, liksom en ny kostnadsutjämning för att stötta de mest utsatta kommunerna. Men Rådström Baastad framhåller att det kommer att krävas mer.

Finansminister Magdalena Andersson har talat om att det behövs minst 90 miljarder kr mer till 2026 för att klara de växande behoven inom vård, omsorg och skolor.

Andra tydliga S-prioriteringar är villkoren för pensionärerna (som jag skrev om 19 februari) och sjukförsäkringen (som var ämnet för NSD:s ledare 12 februari). Partiet ska driva på för att öka tryggheten för vanliga löntagare och pensionärer, det vill säga klassisk S-politik. 

Vidare kommer partiet inte att sticka under stol med sina uppfattningar om marknadiseringen av den svenska skolan. Det kommer att stå upp för sina kongressbeslut om vinstbegränsningar och att offentlighetsprincipen ska omfatta även friskolorna.

Kort sagt: Mitt i allt parlamentariskt kompromissande och förhandlande med liberalen Nyamko Sabuni och centerpartisten Annie Lööf ska den socialdemokratiska linjen och ideologin alltid vara tydlig och synlig.

Om denna strategi räcker för att vända opinionsutvecklingen för S återstår att se. Men det känns i alla fall som en rimligare och klokare S-linje att använda partiets 100 riksdagsmandat för att få genomslag för så mycket som möjligt av den egna politiken istället för att ställa sig vid sidan om och låta Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor diktera villkoren.

Låt oss nämligen aldrig glömma att alternativet till Januariavtalet hade varit en ren högerregering. Då hade S varit fjärran från det inflytande som partiet idag har på Socialdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet, Justitiedepartementet, Utbildningsdepartementet och andra centrala delar av regeringskansliet.

De ska leda S i Norrbotten


Riksdagsledamoten, tillika partistyrelseledamoten, Fredrik Lundh Sammeli håller i ordförandeklubban i landets nordligaste S-distrikt.

 

Under lördagen har Socialdemokraterna i Norrbotten hållit en digital distriktskongress. 113 ombud, utspridda i sina hemkommuner runtom i länet, passade bland annat på att välja en ny distriktsstyrelse.

Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, fick förnyat förtroende som distriktsordförande. Övriga ordinarie ledamöter i styrelsen: Krister Johansson (facklig ledare), Luleå,  Johannes Sundelin (studieorganisatör), Gällivare, Anna Lundberg, Älvsbyn, Niclas Hökfors, Överkalix, Camilla Mattila, Övertorneå, Mats Abrahamsson, Arjeplog, Helena Stenberg, Piteå, Sven Holmkvist, Jokkmokk, Marlene Haara, Haparanda, Ulrica Hammarström, Pajala, Beatrice Öman, Boden, Lenita Ericson, Luleå, Viktoria Wikström, Kalix, samt Mats Taaveniku, Kiruna.

Till ersättare i styrelsen valdes: Anders Lundqvist, Piteå, Claes Nordmark, Boden, Mari Zackariasson, Kiruna, Nina Pörhölä, Haparanda, och Sara Lundberg, Arvidsjaur.

Nu väntar ett hårt arbete för den nya styrelsen och andra partiaktivister i Norrbotten.

Som jag konstaterade på NSD:s ledarsida i fredags har medlemssiffrorna i de politiska partierna gått ned kraftigt under de senaste decennierna. Därför gäller det att alla partiengagerade lägger manken till för att övertyga fler om att bli medlemmar och göra en demokratisk insats.

Utan tillförsel av nya krafter förtvinar partierna.

S kongressar på distans


S-distriktskongressen brukar vara en av årets största politiska samlingar i Norrbotten. I år får emellertid länets socialdemokrater nöja sig med att kongressa i digital form. FOTO: SAP

 

Det var planerat att Socialdemokraterna i Norrbotten skulle ha hållit årets distriktskongress i Gällivare helgen 4-5 april. Men coronaviruset stoppar sammankomsten i Gällivare.

I stället kommer distriktskongressen att genomföras i digital och nedbantad form under lördagen. Delegationerna stannar hemma i respektive kommuner och diskuterar med varandra på distans. 

”Även om jag hade sett väldigt mycket fram emot att träffa alla ombud och gäster under vårens bästa helg så tänker jag att det här på sikt kommer att föra oss som parti närmare varandra. När allt måste ske på avstånd och begränsningarna får oss att förändra mycket av rutiner och vardag, tvingas vi också att ta det digitala språnget och lära oss den nya tekniken”, konstaterar S-distriktets ordförande Fredrik Lundh Sammeli.

Det kommer att finnas goda möjligheter för alla intresserade att följa alla tal och debatter på Socialdemokraternas webbplats och Facebook-sida från och med kl 13.00 lördag 4 april.

Under den digitala kongressen kommer att förrättas val av ny distriktsstyrelse samt tas beslut om inriktningsdokumentet ”Norrbottenslinjen”. 

Runt kl 13.30 framför dessutom landsbygdsminister Jennie Nilsson en hälsning till det norrbottniska S-folket

Alla handlingar (valberedningens förslag, verksamhetsberättelse m m) finns på Socialdemokraternas webbplats.

Live från Mediehuset


Under torsdagskvällen kan NSD:s prenumeranter följa en specialsändning från Mediehuset i Luleå. FOTO: Pär Bäckström

 

Under coronakrisen har NSD-webben direktsänt från myndigheternas alla presskonferenser för att informationen ska vara tillgänglig för den breda allmänheten. Under torsdagskvällen gör emellertid NSD-webben en exklusiv sändning för alla prenumeranter.

Programmet har fått rubriken ”Mediehuset live – coronaspecial” och börjar kl 18.30.

Gäster är bland andra smittskyddsläkaren Anders Nystedt, regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson, Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare, och Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundet. Dessutom kommenterar jag och Daniel Persson, ledarskribent hos Norrbottens-Kuriren (M), regeringens hantering av krisen. Plus en del annat.

Genom att prenumera på NSD:s surfpaket kan du göra en insats för att upprätthålla en god journalistisk bevakning även i de glesbebyggda delarna av norra Sverige. Surfpaketet kostar 3,60 kronor per dag, vilket får anses vara en låg summa i relation till mycket annat i människors vardag.

Det är emellertid viktiga pengar för tidningen – i synnerhet i ett läge när annonsering och annat nu viker kraftigt nedåt i spåren av covid-19. Det här är en tuff tid även för mediebranschen.

A-kassan rustas upp


Det senaste krispaketet har fokus på arbetsmarknadspolitiken. FOTO: TT

 

I måndags presenterade regeringen ett nytt omfattande krispaket. Det sker en ordentlig upprustning av A-kassan och den statliga arbetsmarknadspolitiken.

De flesta aktörer på arbetsmarknaden är positiva och välkomnar insatserna. 

”Det är bra att regeringen nu vidtar åtgärder för att sänka trösklarna så att fler får ersättning från a-kassan och samtidigt höjer ersättningen. I den kris som covid-19 innebär, bidrar det både till att öka tryggheten för den enskilde och till att stabilisera ekonomin”, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

”Även att egenföretagare kan vila sitt företag och då få tillgång till a-kassa är viktigt. De här förslagen är helt avgörande för att hålla uppe den privata konsumtionen genom att de som nu blir arbetslösa kan fortsätta handla, och inte förvärra krisen”, menar Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

”Det är dessutom rimligt att staten tar det ansvaret för den grupp människor som annars hade tvingats söka försörjningsstöd hos kommunen”, säger Therese Svanström, TCO:s ordförande.

På NSD:s ledarsida skriver jag själv att insatserna saknar historiskt motstycke. Enorma belopp pumpas nu ut för att försvara jobben och skapa trygghet i denna osäkra tid.

Facken gör tummen upp


De flesta fackliga företrädare välkomnar krispaketet. På bilden syns fr v Magnus Pettersson, Fastighets, Susanna Gideonsson, Handels, LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Marie Nilsson, IF Metall, samt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. FOTO: TT 

 

Från de fackliga organisationerna är man överlag positivt inställda till regeringens, Centerpartiets och Liberalernas senaste krispaket.

"Vi välkomnar att regering är aktiv och beredd att satsa stort. Krisen är djup och stora resurser krävs för att undvika arbetslöshetschock", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

LO efterfrågar dock fler riktade satsningar mot de som drabbas hårdast, både företag och löntagare som blir arbetslösa eller varslas.

"Nu måste dagens breda skattesänkningar följas av riktade insatser: generösare korttidspermitering, trygga välfärden och ekonomiskt stöd för arbetslösa utan skydd", säger Thorwaldsson.

Handelsantälldas förbund, som organiserar ungefär 155.000 medlemmar, välkomnar också beskeden, men efterfrågar nya regler för a-kassan.

"Nu måste regeringen fortsätta sin satsning och skydda de som förlorar sina jobb, kostnaderna kommer annars vältras över på landets kommuner. Grundersättningen från a-kassan måste höjas, och antalet arbetade timmar för att kvalificera sig för ersättning måste sänkas", säger ordföranden Susanna Gideonsson.

Marie Nilsson, ordförande i IF Metall, konstaterar att stödpaketet till småföretagen är viktigt även för landets industriarbetare.

”Underleverantörerna till de stora industrierna drabbas hårt just nu. Fokus måste vara att rädda jobb och företag”, säger Nilsson.

Byggnads ordförande Johan Lindholm anser att det finns mycket att lära av krisen vi är i nu.

”Till exempel att samarbete, solidaritet och hållbara trygghetssystem aldrig varit viktigare”, säger han.

En liknande slutsats drar jag själv på ledarsidan i dagens NSD.

”När krisen slår till ropar alla – inklusive de som tidigare pläderat för stora skattesänkningar, avregleringar, privatiseringar och marknadsanpassning – på statliga insatser. Då inser fler hur viktigt det är att samhället är starkt, att sjukvården fungerar, att A-kassa och socialförsäkringar levererar trygghet, att staten lindrar följdverkningarna för krisande branscher o s v”, skriver jag.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-1990
Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

BLOGGAR

/**/