NSD:s chefredaktör: "Ta inte pressfriheten för given"

Lenitha Andersson-Junkka, chefredaktör NSD

Lenitha Andersson-Junkka, chefredaktör NSD

Foto: Petra Älvstrand

Krönika2024-05-03 00:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Medier som Ă€r fria att berĂ€tta om allt som hĂ€nder, helt utifrĂ„n allmĂ€nhetens intressen – men pĂ„ ett ansvarsfullt sĂ€tt, med hĂ€nsyn till pressetik och publicitetsskada – det Ă€r en ynnest som inte alla lĂ€nder har. NĂ„got som vi inte ska ta för givet. Bortanför strĂ„lkastarljuset Ă€r det lĂ€tt att dölja information som inte gynnar rĂ€tt intressen. I dag Ă€r det pressfrihetens dag och i den tid vi lever i Ă€r det viktigt att reflektera över vad pressfrihet egentligen innebĂ€r. 

Globalt pÄgÄr krig i vÀrlden. Hemlighetsmakeri, desinformation och propaganda Àr en del av krigföringen. Objektiv journalistik Àr livsnödvÀndig för att förstÄ vad som hÀnder och varför men det Àr svÄrt och farligt för journalister att verka under krig. Minst 40 journalister dog i kriget mellan Hamas och Israel under 2023.

Även i vĂ„rt lokala samhĂ€lle i Norrbotten inskrĂ€nks pressfriheten och allmĂ€nhetens insyn i olika verksamheter. Det Ă€r svĂ„rt att granska Försvarsmaktens och dess expansion och NatointrĂ€det har satt stopp för allmĂ€nhetens insyn i det alldeles nybyggda polishuset i Kiruna. Journalister Ă€r allmĂ€nhetens ögon och öron i slutna rum men i Kirunas polishus Ă€r det rummet bara ett hörn av en gympasal. Mer Ă€n sĂ„ fĂ„r inte allmĂ€nheten se dĂ„ huset Ă€r ett skyddsobjekt.

Ett annat lokalt exempel Ă€r problemen vi stöter pĂ„ nĂ€r vi ska rapportera om vĂ„rden. SĂ€llan vill nĂ„gon som berörs av ett problem stĂ€lla upp och berĂ€tta om det i media med rĂ€dsla för repressalier. NĂ€r vi hĂ€r om veckan bad om tillstĂ„nd för att pĂ„ sjukhuset fĂ„ trĂ€ffa fackligt ansluten personal för att prata om deras arbetsvillkor kopplade till övertidsblockaden blev vi hĂ€nvisade till ”allmĂ€nna ytor”. Men dĂ€r fick vi inte fotografera de som valt att trĂ€da fram med namn och bild, utan var tvungna att gĂ„ ut ur sjukhuset. Bara nĂ„gra dagar tidigare hade SVT nyheter Norrbotten ett positivt reportage om forskningsframsteg kopplat till harpest, dĂ„ gick det bra att fota och filma pĂ„ sjukhuset. Men nĂ€r media sĂ€tter ljuset pĂ„ personalens arbetsvillkor sĂ„ tar det stopp. Vi vĂ€rnar sĂ„klart patienternas integritet. Men frĂ„gan Ă€r om patienterna tycker det Ă€r viktigare att vĂ„ra kameror hĂ„lls utanför sjukhuset Ă€n att vi kan pĂ„verka kvalitĂ©n pĂ„ den vĂ„rd de fĂ„r genom att granska och skildra de anstĂ€lldas situation.

Det kan uppfattas som smÄ incidenter men de har stor betydelse. Det sÀnder ut signaler om vilket samhÀlle vi Àr pÄ vÀg mot. Ett alltmer slutet samhÀlle utan insyn.

Journalistiken ska inte tas för given och fri press Àr viktigt för att du ska fÄ information som andra vill dölja. Företag, makthavare, privatpersoner och offentliga instanser kan sjÀlva kommunicera ut budskap som passar dem och Àven om den informationen Àr sann sÄ finns det ingen som stÀller kritiska följdfrÄgor. Oberoende journalister finns till för att du som medborgare ska kunna ta stÀllning, göra aktiva val och bidra till det samhÀlle du sjÀlv vill ha.

Om vi vill ha ett öppet och demokratiskt samhÀlle mÄste vi alla vara med och bidra till det och ta ansvar för det. Det gÀller bÄde journalister, offentligt anstÀllda, chefer, företagsledare och privatpersoner. VÀrnar vi inte det fria ordet kommer vi snart inte att kunna skilja Äsikter frÄn fakta och information frÄn desinformation.

Om vi tystnar, vem stÀller dÄ följdfrÄgorna?