Inspirerande om att ta hand om sig sjÀlv

Kan du hugga ved med en yxa? Laga ett tak? Överleva utan el?

Linda Jones har skrivit "Bete sig".

Linda Jones har skrivit "Bete sig".

Foto: Birgitta Östling

Kultur2019-10-15 18:00

NY BOK

Linda Jones

Bete sig

Vox by Opal 

NÀr Stina kommer hem frÄn en utlandsresa med sina kompisar har allt förÀndrats. Pappa ser henne inte i ögonen, mamma har slutat kommentera hennes dÄliga vanor. De samlas och förÀldrarna berÀttar för Stina att de ska skiljas. Det borde kanske inte vara nÄgon överraskning, men det sprÀcker hela hennes existens. LÀkarutbildningen hon sökte för att göra förÀldrarna stolta Àr inte lÀngre lockande. Att sommarjobba har inte lÀngre nÄgon betydelse. Hennes bÀsta vÀnners sms Àr bara jobbiga.

Men nÀr hon lÀser en artikel i tidningen om en man som ensam flyttat till skogen och Àlskar det, sÄ bestÀmmer hon sig. Hon hyr en stuga mitt ute i ingenstans, med bussen till nÀrmaste by endast varje fredag. Flera kilometer till hÄllplatsen, ingen el, och inga mÀnniskor. NÀr mobilbatteriet tar slut sÄ tar det slut.

Men det Àr inte en dans pÄ rosor. En storm river sönder taket som börjar lÀka, mössen Àter upp hennes matförrÄd, hon klarar knappt att hugga ved och en ung granne stirrar pÄ henne alldeles för mycket som en utsvulten varg.

Stugan ger henne lika mycket problem som frid. Hon Àlskar att vara dÀr, ska aldrig hem. Men nÄgon gÄng mÄste hon konfrontera alla problem dÀr hemma. För Àn finns det ingen som förstÄr varför hon Àr dÀr ute. Och varför hon inte kommit hem.

Författaren Linda Jones varvar ungefÀr vartannat kapitel med nutid, Stina i stugan, och de andra med dÄtid. Vad som skett med familjen, vad som var sista droppen som fick henne att Äka ut till stugan. Samtidigt som det Àr intressant att fÄ reda pÄ vad som ledde henne ut i skogen grips man av spÀnning nÀr grannen och hans kompisar kommer fulla till hennes gÄrd och skriker hÀdelser och svordomar. Eller nÀr taket gÄr sönder och hon inte har nÄgon spik att laga med det. NÀr allt gÄr sÄ fel som det kan.

Men vissa av problemen Àr ocksÄ irriterande. Till exempel kan hon inte hugga ved, och försöker alldeles för lÀnge utan att fÄ nÄgonting gjort. Och inte heller kan hon spika i en spik rakt. Det tar fyra försök innan hon ens fÀster den.

Denna oduglighet irriterar mig, för vem kan inte spika i en spik? Hugga ett vedtrÀ? Men denna frustration fick mig att inse hur ovanligt det kan vara att ha den kunskapen. Jag har vÀxt upp i en stuga, och mina förÀldrar har lÀrt mig allt det dÀr. Men alla har inte samma möjlighet. Alla i Norrbotten har inte stuga eller hus. Behöver aldrig spika en spik. Hur Àr det dÄ i storstÀderna? Vet stockholmarna ens hur man hÄller i en yxa?

Det Àr synd. Dessa basala kunskaper och fÀrdigheter som vi anvÀnt oss av lÄngt innan el, kylskÄp, element och annan lyx Àr kanske inte nödvÀndiga för alla. Men jag tror att de Àr viktiga att kunna. För nÀr Stina Àntligen lyckas hugga ved kÀnner hon sig fantastisk. Som en metafor för hela berÀttelsen: Det Àr viktigt att lÀra sig att ta hand om sig sjÀlv.

Boken inspirerade mig. Den fick mig att vilja ta mig ut i skogen, och leva dÀr. Klara mig pÄ de resurser som finns. Finna samma frihet i naturen och sjÀlvstÀndigheten som Stina gjorde.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!