Oj, vilken rik roman, är den bestående tanken när jag läst nigerianske Chigozie Obiomas roman ”Minoritetsorkestern”, vilken är hans andra på svenska efter den hyllade ”Fiskarmännen” från 2016.

Grundanslaget är klassiskt; fattig bondpojke träffar flicka från välsituerad familj, de blir kära, men pojken godkänns inte som framtida make åt dottern i den fina familjen. Men för att få sin älskade vill han, Chinonso, göra allt för att duga och bli respekterad som Ndalis man.

De två stötte på varandra när Chinonso slumpartat vara ute och körde bil och på en bro såg en kvinna som verkade vara i färd att avsluta livet, men hindras av den unge hönsfarmaren vars sinne just då var i djupaste sorg efter faderns död.

Det som kan verka mainstream och banalt visar sig bli en berättelse som innehåller det mesta: klass, heder, historia, filosofi, koloniala strukturer, kärlek,vänskap, svek, ja you name it. Allt detta, parallellt med Igbo-kosmologi, vars världsbilds strukturer, tack och lov, finns illustrerade på romanens första sidor. Det är en roman och värld väl värd att gå in i.

”Om inte villebrådet framför sin version av berättelsen, kommer rovdjuren alltid att vara hjältarna i jakthistorierna”, är ett ordspråk på igbo vars innebörd utgör själva kärnan i ”Minoritetsorkestern”.

Chinonso är på många sätt en fågel Fenix som faller men reser sig ur askan för att åter falla och sedan, i någon mening, reser sig på nytt. Han luras att åka till Europa, Cypern, med målet att där genom utbildning bli något (i Ndalis familjs ögon). Genom svek, tillkortakommanden, och falska anklagelser om brott, återkommer han efter fyra år till Nigeria som en bruten man.

I hjärtat hos Chinonso har hämnd- och hatkänslor bosatt sig, enligt ”fäderna” känslor som vandaliserar det mänskliga hjärtat.

Fast längtan och kärleken till Ndali finns fortfarande där. Men frågan är: Vad har hänt? Vet hon vad som hände i Europa? Var är hon?

Romanens sista tredjedel får nästan thrillerartad karaktär, i en mix av människovarats batteri av beståndsdelar. Allt under översyn av Chi, en skyddsande som kompletterar det jordiska hos människan.