1 maj i Haparanda och TorneÄ Àr en speciell upplevelse

Det Àr bara 106 Är sedan det fanns rysk militÀr i TorneÄ strax intill Sveriges grÀns.

Tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson, kommunalrÄdet Nina Waara samt SSU:arna Anna OIlinen, Saga Wasserman och Ewelina Haara HyvÀrinen var nÄgra av dem som deltog i 1 maj-firandet pÄ Victoriatorget som ligger pÄ grÀnsen mellan Finland och Sverige.

Tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson, kommunalrÄdet Nina Waara samt SSU:arna Anna OIlinen, Saga Wasserman och Ewelina Haara HyvÀrinen var nÄgra av dem som deltog i 1 maj-firandet pÄ Victoriatorget som ligger pÄ grÀnsen mellan Finland och Sverige.

Foto: Privat

Ledarbloggen2023-05-02 13:20

Det var en speciell kÀnsla att fira 1 maj i Haparanda och TorneÄ. Att samlas vid Socialdemokraternas partilokal pÄ Storgatan i Haparanda för att sedan gÄ i ett demonstrationstÄg nÄgra hundra meter till köpcentrumet Rajalla pÄ andra sidan grÀnsen i finska TorneÄ. Att dÀrefter delta vid ett möte med bÄde svenska och finska talare pÄ Victoriatorget som ligger mitt pÄ grÀnsen mellan Sverige och Finland.

Det pĂ„minner om hur nĂ€ra det Ă€r mellan Sverige och Finland och hur sammanflĂ€tade de tvĂ„ lĂ€nderna Ă€r i Tornedalen. 

Det Àr vardag och inga konstigheter att röra sig fritt över landgrÀnsen mellan Haparanda och TorneÄ för att handla, ta del av samhÀllsservice eller delta i politiska möten.

GrÀnsen brukar beskrivas som "vÀrldens fredligaste grÀns" och det finns ett nÀra samarbete mellan de tvÄ grÀnskommunerna.

Men den som besöker TorneĂ„ blir Ă€ven pĂ„mind om att det inte Ă€r lĂ€nge sedan Finland var en del av Tsarryssland och att det Ă€r bara 106 Ă„r sedan Finland blev ett sjĂ€lvstĂ€ndigt land. 

Bara ett stenkast frÄn shoppandet i Rajalla ligger den ortodoxa kyrkan som uppfördes av rysk militÀr 1825. Med andra ord Àr det endast drygt 100 Är sedan det fanns rysk militÀr precis intill Sveriges grÀns, nÄgra hundra meter frÄn Storgatan i Haparanda.

Det Ă€r en historia som finns all anledning att erinra om nĂ€r Ryssland pĂ„ nytt prĂ€glas av imperialistiska idĂ©er och stormaktsdrömmar. NĂ€r presidenten Vladimir Putin upptrĂ€der alltmer aggressivt mot omvĂ€rlden och inleder ett blodigt krig mot Ukraina för att Ă€ndra internationellt erkĂ€nda landgrĂ€nser.  Och nĂ€r den tidigare premiĂ€rministern Dimitrij Medvedev dessutom talar om att mĂ„let Ă€r att bygga ett ”Eurasien frĂ„n Lissabon till Vladivostok”.

I det lĂ€get gĂ„r det inte för Sverige och Finland att rulla tummarna och hoppas pĂ„ bĂ€ttre vĂ€der i vĂ€rldspolitiken. Putin Ă€r ingen god granne – och dĂ„ gĂ€ller det att höja beredskapen för att det vĂ€rsta kan hĂ€nda.   

Det Àr ocksÄ den dystra bakgrunden till upprustningen av de nationella försvaren, det fördjupade försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige och nÀrmandet till den vÀstliga försvarsalliansen Nato.

DessvĂ€rre finns ett stort och lĂ„ngsiktigt hot mot Sveriges och Finlands demokrati och oberoende. De demokratiska vĂ€rdena, som prĂ€glade den svenskfinska 1 maj-sammankomsten i Haparanda och TorneĂ„, gĂ„r inte lĂ€ngre att ta för givna. 

De vÀstliga demokratierna och vÄrt sÀtt att leva utmanas av en brutal och auktoritÀr regim i öst.