16 års fängelse för strypmordet

29-åringen döms till fängelse i 16 år för mordet på ex-flickvännen i Kalix.

29-åringen döms till 16 års fängelse för mord.

29-åringen döms till 16 års fängelse för mord.

Foto: Tommy Lundqvist

Kalix kommun2019-11-12 11:04

Han har beskrivits som en man som ville ha kontroll över sin ex-flickvän. Men en dag i april gjorde kvinnan klart för honom att hon inte ville ha med honom att göra. Det var något han inte kunde tolerera och därför mördade han henne. Det är linjen åklagaren har hållit under huvudförhandlingen i målet och det har fått gehör i domstolen.

Haparanda tingsrätt finner att det är bevisat att det var 29-åriga Kalixbon Rickard Karlsson som ströp ihjäl kvinnan i 25-årsåldern.

När polisen kom till kvinnans lägenhet den aktuella aprilkvällen så befann sig 29-åringen i lägenheten tillsammans med sin då redan avlidna ex-flickvän. Bara det tyder enligt tingsrätten på att det är han som genomförde mordet.

Karlsson själv menar däremot att han hade varit på en promenad och att det är någon annan som måste ha utfört gärningen innan han kom tillbaka till lägenheten. 

Som bevisning mot 29-åringens historia har åklagaren pekat på en applikation i hans telefon som räknar steg. Han hade tagit 119 steg under den aktuella tidsperioden, knappast någon lång promenad. Karlsson menar att han gick utan telefonen.

Påståenden om att han snarare försökte rädda kvinnan ser inte tingsrätten som trovärdiga. Att han ska ha sprungit runt i korridoren och bankat på grannars dörrar för att få hjälp motbevisas av vittnen som aldrig hörde något bankande. Han larmade dessutom aldrig 112.

Tingsrätten anser det också vara bevisat att kvinnan hade gjort motstånd och att det hade varit ett bråk. Det ser man bland annat genom blodfläckar i lägenheten.

– Jag tycker att det var en bra dom. Jag yrkade på 18 år, men 16 är jag också nöjd med, säger kammaråklgare Lindha Strömberg.

– Han är så klart missnöjd med domen och hävdar fortfarande att han är oskyldig, säger försvarsadvokaten Frida Larsson, vars klient har tre veckor på sig att överklaga domen till hovrätten.

Lägsta straffvärdet för mord är tio år, men utgångspunkten är ett straff om fängelse i 14 år om varken förmildrande eller försvårande omständigheter föreligger. Haparanda tingsrätt bedömer att det finns försvårande omständigheter som gör att mannen ska få 16 år i fängelse.

Att kvinnan ströps ihjäl och då förmodligen hann genomlida ångest under gärningen anses vara en försvårande omständighet. Att brottet föregicks med våldsamheter under en lång tid, minst 30 minuter, är en annan sådan. 

Rickard Karlsson ska betala drygt 180 000 i skadestånd till kvinnans dödsbo och till familjemedlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!