Hösten 2015, perioden som blev den stora flyktingvågen i Sverige, påverkade Amanda Tenevall på ett sätt hon inte hade kunnat ana. I oktober samma år erbjöd hon sig att ta emot en person från asylboendet för att rida på hennes hästar. Fler fick intresse för att komma och rida, så därför kom det ett helt gäng på besök till Amanda Tenevall den där dagen. En av dem var Haider. Både Amanda och Haider blev genast förtjusta i varandra.

Ingen av dem tog första steget för att närma sig. Så de blev inte ett par direkt.

– Det gick ungefär ett halvår innan vi blev tillsammans. Vi hade båda sett varandra på stan och tänkt på varandra. Till slut började vi skriva till varandra på Facebook och sen blev det bara mer och mer och så träffades vi oftare.

Artikelbild

| Borta. Nu håller paret låg profil i en irakisk by.

De blev ett par. I december 2016 stängdes asylboendet och då flyttade Haider hem till Amanda Tenevall i Juoksengi.

I maj 2017 gifte sig paret. Nu är de varandra trogna – även i nöd.

I december 2017 fick Haider sitt tredje avslag på uppehållstillstånd i Sverige. Haider lämnade Sverige för Irak – men han gjorde det inte ensam.

– Det finns inte i min värld att jag ska sitta i Sverige i frid och fröjd medan han ska kämpa sig tillbaka igen. Jag vill vara med och hjälpa honom och ta oss tillbaka till Sverige tillsammans, säger Amanda Tenevall som åkte med honom till Irak i december.

Artikelbild

De har båda ifrågasatt Migrationsverkets beslut. Haider menar att han inte har haft problem med någon eller något i Sverige. Han har gift sig med en svensk medborgare och andra kompisar som kom till Sverige med honom har fått stanna.

– Jag gifte mig ju med Amanda också, varför får inte vi åka tillbaka?

Artikelbild

Migrationsverket anser att Haider inte har asylskäl och att han är säker i sitt hem i Irak.

– Haider flydde från Irak för att han har haft problem med miliser. De hotade hans familj för att få tag på honom. Migrationsverket anser att han inte har något problem och att det inte är något problem här i Irak. Men vi måste hålla låg profil och tänka oss för var vi åker. Vi kan inte åka någonstans bara för skojs skull. Måste vi fara? Så får vi tänka och om vi måste det försöker vi ordna det.

Även om Amanda Tenevall har flyttat med sin Haider så vill hon så klart komma därifrån så fort hon bara kan.

– Vi vill kunna ha hus och barn som vanliga människor. Därför har vi ju ansökt om anhöriguppehållstillstånd, men det är inte lätt att få.

Det kan ta två år att få tillståndet.

– Det är alldeles för länge. Det känns inte normalt att behöva vänta i två år för att börja våra liv tillsammans. Men jag ska inte lämna min man själv.

Hur har ni det i Irak nu?

– Vi har inte direkt något liv här. Vi sitter mest hemma i hans område och försöker hålla låg profil så att milisen inte vet att han har kommit tillbaka. Det var ju en bomb som sprängdes i Bagdad för någon vecka sedan också. Det är klart att vi vill tillbaka till Sverige så fort som möjligt.

Amanda Tenevall kommer stanna i Irak så länge hon kan. Så småningom ska hon hem till Sverige för att jobba och sedan åka tillbaka så ofta hon kan.

– Jag är ju glad att jag får se honom varje dag nu. Vi har alltid varandra och försöker hålla humöret uppe, trots att situationen är som den är.