LEDARE Rötmånaden är, enligt den gamla Bondepraktikan, en period i slutet av juli och början av augusti under vilken många livsmedel håller sig sämre. Värme och hög luftfuktighet ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror lättare blir skämda.

Under denna period tycks även en del av samhällsdebatten ruttna.

I år har vi haft en märklig rötmånadsdebatt om en busschaufför i Värmdö.

En kvinna ville komma in i en buss vid en ändhållplats. Bussföraren hade dock rast – som han använde för en bönestund – och vägrade släppa in henne. Kvinnan blev sur och tog en bild på chauffören som hon lät sprida på sociala medier.

Eftersom chauffören var muslim blev händelsen snabbt en stor grej på främlingsfientliga sajter. Där borde debatten också ha stannat.

Men istället valde två etablerade M-politiker – regionrådet Kristoffer Tamsons och riksdagsledamoten Hanif Bali – att ge sig ut på dessa grumliga vatten och underblåsa drevet mot bussföraren.

Med deras intåg i debatten blev historien plötsligt en källa till rubriker även i Aftonbladet, Expressen och andra etablerade nyhetskanaler.

Busschauffören har dock inte gjort något konstigt eller anmärkningsvärt, vilket påpekats av både hans fack och arbetsgivare.

Enligt arbetstidslagen ska en arbetstagare ha rast senast efter fem timmars arbete.

Själva lagen säger inget om hur lång rasten ska vara, men enligt arbetsmiljöverkets riktlinjer ska rastens längd vara minst 30 minuter.

Det är dessutom upp till den enskilde arbetstagaren att själv att bestämma över vad hen vill göra under denna stund.

Så länge man inte skadar någon annan kan man göra i princip vad som helst – lyssna på musik, lösa korsord, göra tåhävningar, klia sig på magen eller be till sin gud. Det är upp till var och en.

Busschaufförens agerande ligger även helt i linje med det aktuella bussbolagets regler och rutiner.

”Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har. Då är rutinen att man har dörrarna stängda och ägnar sig åt återhämtning”, understryker Anders Lagerström, trafikområdeschef på Keolis, i en intervju med tidningen Arbetet.

Anmärkningsvärt i sammanhanget är istället att två M-tungviktare så lättvindigt ger sig in i debatten och försöker spinna på islamofobiska stämningar.

Dels krävs inte så många knapptryck på datorn för att googla fram vilka regler och villkor som gäller på arbetsmarknaden.

Dels har Moderaterna ju sedan länge en klar och tydlig uppfattning om religionsfriheten i vårt land.

”Vi kommer aldrig att acceptera människor känner sig otrygga på grund av vad de tror på. Alla i Sverige ska kunna utöva sin religion utan att känna sig hotade”, skriver partiet på sin hemsida.

Ett sådant klart ideologiskt ställningstagande borde sitta i ryggmärgen hos samtliga företrädare för Ulf Kristerssons parti.

Alla människor – oavsett om de är kristna, muslimer, agnostiker eller något annat – har rätt till sin tro. En busschaufför, som använder sin rast för stilla bön, ska aldrig behöva bli en offentlig spottkopp.