EfterlÀngtad succéserie hade premiÀr i Boden

Saga i Boden var den ena biografen norr om Sundsvall som visade smygpremiÀren av fortsÀttningen pÄ Svt:s succéserie VÄr tid Àr nu.

Regissören Harald Hamrell, Hedda Stiernstedt och SVT:s VD Hanna StjÀrne besökte smygpremiÀren pÄ VÄr tid Àr nu pÄ Saga-biografen i Boden pÄ söndagen.

Regissören Harald Hamrell, Hedda Stiernstedt och SVT:s VD Hanna StjÀrne besökte smygpremiÀren pÄ VÄr tid Àr nu pÄ Saga-biografen i Boden pÄ söndagen.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2019-10-27 17:18

FortsÀttningen pÄ Svt:s succéserie VÄr tid Àr nu hade smygpremiÀr pÄ sex platser runt om i Sverige pÄ söndagen. Sagabiografen i Boden var den enda platsen norr om Sundsvall som visade första och andra avsnittet av sÀsong tre.

Katarina Holmbom har följt serien och berĂ€ttade att de Ă€r ett gĂ€ng kollegor pĂ„ jobbet som tittar pĂ„ den. 

– Jag tycker det Ă€r roligt att det Ă€r en historisk skildring och att det Ă€r lite drama och mĂ€nsklighet hur det kan vara i livet. 

Signe Strand, tio, var en av de yngsta i publiken. Hon ser serien tillsammans med sin mamma Annelie Strand, som tycker att det finns mycket historia i serien som man kan lÀra sig av.

– Jag tycker den Ă€r bra och underhĂ„llande, sa Signe. 

Dramaserien strĂ€cker sig över 25 Ă„r. Första sĂ€songen utspelade sig 1945–1950, den andra 1955–1962 och den tredje 1969 -1971.

Det blir ytterligare en specialsĂ€song som kommer att visa vad som hĂ€nde sommaren 1951. Den blir en slags julbonus och ser ut att bli den sista. 

– Som det ser ut nu, sa Hanna StjĂ€rne, som tillade att det Ă€r lite speciellt för henne eftersom det var ett av de första programbeslutet hon tog nĂ€r hon började som VD pĂ„ Svt. 

– Det var en stor, stor investering. Det hĂ€r Ă€r en av de största dramasatsningarna som Svt har gjort nĂ„gonsin. 

Det Àr ett beslut hon aldrig Ängrat.

– MĂ„nga tittar pĂ„ serien tillsammans mellan generationerna. Den vĂ€cker mĂ„nga spĂ€nnande samtal hur Sverige sĂ„g ut och vad som format Sverige, sa Hanna StjĂ€rne. 

Var fjĂ€rde svensk tittade pĂ„ förra sĂ€songen. 

– Det Ă€r den mest framgĂ„ngsrika dramaserien i Sverige pĂ„ mer Ă€n ett decennium.

Hedda Stiernstedt berĂ€ttade att serien har gjort fantastiskt mycket för henne, framför allt i hennes yrkesverksamma liv. 

– Även om jag hade gjort fler jobb innan, sĂ„ var det pĂ„ ett sĂ€tt som att göra entrĂ© med den mest pĂ„kostade dramasatsningen i svensk historia som ocksĂ„ har blivit en supersuccĂ©. Det har varit en fantastisk upplevelse för mig och en drömroll att göra. 

Det har ocksĂ„ betytt att hon har fĂ„tt vĂ€nner för livet. Hon Ă€r medveten om att hon fĂ„tt uppleva nĂ„got mycket speciellt och tar tillvara pĂ„ de erfarenheterna hon fĂ„tt. 

– Vi har verkligen försökt ta tillvara varje minut och njuta av att spela de hĂ€r rollerna. Det Ă€r helt fantastiskt att folk uppskattar serien. Det Ă€r en ynnest att fĂ„ sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskors uppskattning, men det Ă€r ocksĂ„ en skör sak. 

Men kĂ€ndisskapet i sig menar hon Ă€r luft. Det som det har givit med sig Ă€r att hon fĂ„tt möjlighet att göra andra spĂ€nnande jobb. 

NĂ€r hennes rollfigur Nina Levander kommer in i den tredje sĂ€songen sĂ„ har hon ingenting kvar; ingen man, ingen mamma, inga riktiga syskonrelationer att luta sig mot och inga vĂ€nner. Det hon har Ă€r klubben och relationen till sin dotter, som hon försöker klamra sig fast vid. 

– Hon har varit en dĂ„lig mamma och gjort det man inte fĂ„r göra som förĂ€lder – prioriterat sig sjĂ€lv. Det straffar sig., sa Hedda Stiernstedt.

Regissören Harald Hamrell hoppades naturligtvis pÄ att serien skulle fÄ en bra respons.

– Men att det skulle fĂ„ den hĂ€r digniteten det gĂ„r inte att förutse. Man mĂ„ste vara vĂ€ldigt ödmjuk inför det. Det hĂ€nder en gĂ„ng i livet att man fĂ„r vara med om en sĂ„dan hĂ€r resa. Jag Ă€r tacksam och ödmjuk inför att ha fĂ„tt vara med pĂ„ en sĂ„ hĂ€r hĂ€ftig resa och ha fĂ„tt vara med om att berĂ€tta om den hĂ€r tiden, sa han. 

Katarina Holmbom kom i sÀllskap med Lena Roberts och Jeanette Hannu.
Katarina Holmbom kom i sÀllskap med Lena Roberts och Jeanette Hannu.
Karta: Sagabiografen (Folkets Hus Boden)
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!