Öppet hus på nytt boende blev kul happening

Nu är Björknäsgården invigt. Enligt Ulf Nordwall, Peab, har de byggt Sveriges modernaste äldreboende. "Grattis till alla äldre som får flytta in", sa kommunalrådet Claes Nordmark (S),

Claes Nordmark (S), Bodens kommun, Kerstin Stålskog, Norlandia, Henrik Reimerth, Hemsö, och Ulf Nordwall, Peab, inviger formellt det nya äldreboendet Björknäsgården.

Claes Nordmark (S), Bodens kommun, Kerstin Stålskog, Norlandia, Henrik Reimerth, Hemsö, och Ulf Nordwall, Peab, inviger formellt det nya äldreboendet Björknäsgården.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2019-10-31 17:41

På torsdagen invigdes det nya privata äldreboendet i Boden. Peab har byggt, Hemsö är fastighetsägare och Norlandia ansvarar för äldrevården. 

Många talade, tackade för gott samarbete och önskade Björknäsgården lycka till i fortsättningen.

Redan på fredagen börjar överflyttningen av de gamlas bohag från Midgårdarna till Björknäsgården. På måndag kommer de första brukarna.

Claes Normark berättade att han får frågor om kommunen kommer klara att ha en bra äldreomsorg. Hans svarar alltid detsamma. 

– Vi har inget val. Det är en plikt, vi måste och ska klara av det. Vår äldreomsorg, som det här nya fina boendet, handlar om respekt för våra äldre bodensare. Respekt för deras livsgärning och respekt för allt de gjort under sin livstid för att Boden ska vara bra att leva i. 

Efter invigningen var det öppet hus. Många nyfikna kom, andra kom för att titta var de kommer att flytta in snart. Lena Degerman stod och väntade på sin pappa Hans Jonsson, som ska flytta in den 21 november. Han har lägenhet i Boden, men kan inte längre bo hemma och är därför på korttids i Harads. 

– Jag tycker det känns jättebra att han nu får ett boende. Bara det är tryggt så spelar det ingen roll var det är. Jag vill bara att han ska ha det bra. 

Hon tycker Björknäsgården verkar kanonfint, öppet och ljust.

– De har en bra vision, att se till de gamlas behov. Jag hoppas att visionen håller, sa Lena Degerman. 

Marielle Söderlund, som var där av ren nyfikenhet, konstaterade att det verkade vara en happning i Boden. 

– Det är fina tapeter och trevligt. Att det är ett privat alternativ väckte min nyfikenhet. Jag tror på det. 

Emilia Freed på Norlandia visade runt Kerstin och Kenneth Westerberg, som båda tycker det är jättebra att man anordnade öppet hus. Varje gång de passerat har de undrat hur det ser ut. 

Therese Nilsson jobbar på Å-center och har valt att stanna i kommunal tjänst, men har före detta arbetskamrater som ska börja på det nya boendet. 

Är du sugen själv nu?

– Varför inte. Det är fint, nytt och fräscht. Det ska bli roligt när de kommer igång så man får se hur verksamheten fungerar. 

Nils-Göran Eriksson, Ylva Eriksson och Ingrid Nes har en anhörig på Å-gården där kommunen beslutat stänga 30 platser, vilket de är starkt kritiska mot. De tittade om det nya boendet kan vara ett alternativ och hade frågor om bemanning, antal boende per avdelning och hur mycket det kommer kosta. De tyckte att både inne- och utemiljön såg fin ut. 

Lena Degerman stod och väntade på sin pappa Hans Jonsson. Han är på korttidsboende i Harads och ska flytta in på Björknäsgården den 21 november.
Lena Degerman stod och väntade på sin pappa Hans Jonsson. Han är på korttidsboende i Harads och ska flytta in på Björknäsgården den 21 november.
Karta: Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!