Därför är omtalade konstverket borta – igen

"Tornedalskvinnan" är besvärlig.

Om du undrar var konstverket har tagit vägen så är det skickat på reparation igen. Men Leif Häggbo håller tummarna för att hon kommer tillbaka lagom till december.

Om du undrar var konstverket har tagit vägen så är det skickat på reparation igen. Men Leif Häggbo håller tummarna för att hon kommer tillbaka lagom till december.

Foto: Aina Bleikvassli / Privat

Övertorneå kommun2019-10-16 19:07

Konstnären Helena Byströms uppvärmda bronsgestaltning av tornedalskvinnan har för andra gången plockats bort från dess plats i Övertorneå. Senast det begav sig fick hon tillbringa månader på reparation i Luleå på grund av problem med värmen.

Kultur- och fritidskoordinatorn Leif Häggbo säger att det nu handlar om exakt samma orsak.

– Det är något som har hänt med den ganska avancerade värmekonstruktionen. Det har fungerat tidigare men den har inte varit igång i sommar och nu när kylan kom så är det något som krånglar, säger han.

Det handlar om ett garantijobb och ska inte innebära någon merkostnad för kommunen. Planen är att konstverket ska vara demonterat under perioden oktober-november 2019.

– Vi får hoppas at det nu är den sista reparationen och att vi får tillbaka den så fort som möjligt. Allt annat har fungerat bra men det där med värmen, säger Häggbo.

Nu är hon kall, men när "Tornedalskvinnan" avtäcktes sommaren 2018 hamnade hon i hetluften. En hel del höjde på ögonbrynen åt "kvinnan", som gestaltas i formen av ett kjoltyg.

Hur känner Övertorneåborna för konstverket nu?

– Det tar nog en fem-tio år så där, och det är ju nytt för Övertorneå det här med samtida konst. Men vi ska inviga två nya konstverk snart. Det var lite synpunkter och nog kommer det lite blandat än, men vi brukar försöka förklara och berätta. Det var som på vanligt på sociala medier kritiken kom, men googlar man idag efter "Tornedalskvinnan" så är det hundratals träffar så på det sättet har intresset ökat i alla fall, konstaterar Leif Häggbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!