För sommarvärmen lyste med sin frånvaro och regnvädret kom och gick under lördagen.

– Ronny Erikssons gitarrist kunde bara komma i helgen. Vi hade inget val trots vädret. Bara det inte blir sol nästa helg", skojade Johan Jansson.

Bodträskforsaren har tillsammans med vapendragaren och lokalrevy-räven Mikael Midbjer jobbat för att hembygden ska få sin egen visfestival som döpts till Sommarljus. Festivalen hölls till minne av ortens poet Arthur Landfors som åkte till Amerika som ung. Publiken skulle få njuta av tonsatta dikter av emigrantpoeten från Norrhed ovanför Harads. Jansson och Midbjer ville därför göra en storslagen entré.

Artikelbild

| vacker plats. Här spelar Ronny Erikesson och hans gitarrist Leo Holmberg.

– Flyg och helikopter fick vi inte ihop. Inte ens en parad för vi är bara tre i akademin. Det blev en eka, sade Jansson.

Men entrén blev lite blöt. För Vattenfall hade inte ens släppt på älvvattnet så arrangörerna kunde inte ro ändå in till scenen. Väl upp på torra land så blev det applåder.

– Det tycker jag ni kan ge er själva för att ni kommer hit. Vädret är inte alls något som man kan styra över, sade Jansson.

Några som såg fram emot visfestivalen var luleborna Marita och Mats Bergström från Ängesbyn som tagit på sig regnkläderna.

Artikelbild

| Vattenfall hade nog behövt släppa på lite mer vatten så att Johan Jansson och Mikael Midbjer hade kunnat ro ändå in till land vid sin storslagna entré.

– Laxede är verkligen en vacker plats och ett charmigt ställe.Vi hoppas på bra musik, fast vädret hade kunnat vara lite bättre. Vi bor på campingen där vi ställt vår husbil hela helgen, sade makarna.

Johan Jansson lovade att publiken skulle få valuta för pengarna genom de fantastiska artister som fanns på plats. Det var Northern Indians, Ronny Eriksson och gitarristen Leo Holmberg, Jimmy Ginsby, Åsa Bässten, Maja Heurling, Lukas Stark och Moonica Mac.

Artikelbild

| På plats. Luleåparet Marita och Mats Bergström besökte Visfestivalen. " Här är jättefint och vi ser framemot en trevlig kväll."

Senare på kvällen så fanns det även möjlighet att delta i öppen scen för alla som var där.

– Det går bra att läsa en dikt, sjunga en sång och dansa en dans på scenen, sade Jansson.

Artikelbild

| Det blev mer vispublik efter damfotbolslaget tagit brons.

När Norrbottens Media pratade med Jansson före han ställde sig på scenen hade han inte skrivit något invigningstal.

– Jag brukar ta saker och ting lite grann på uppstuds.

Artikelbild

| Johan Jansson ville gärna bli fotograferad med nya favoriten Moonica Mac. " Jag visste inte först vem människan var. Sedan upptäckte jag hur bra hon är", säger Jansson.

Passande eftersom svenska damlandslaget spelade sin bronsmatch under lördagseftermiddagen när festivalen hade hunnit halvvägs i programmet. Så arrangören väntade in fotbollsfolket inför andra delen i visfestivalprogrammet. Stämningen var säkert på topp efter vinsten och Ronny Eriksson fick en större publik som ett av dragplåstren.

– Han är ju gammal Haradsbo. Ronny ringde till mig och frågade om han fick vara med, vilket kändes kul, säger Jansson.

Artikelbild

| Tre sjungande vissångare. fr vänster syns Åsa Bällsten, Maja Heurling och Moonica Mac. " Vi tycker allt är så trevligt här."

Alla de artister som Norrbottens Media träffade under dagen tyckte mycket om platsen och den puttriga gemytliga stämningen som infann sig trots strilande regn.

– Jag var ute och spelade en del förra året med eget material. När jag var i Borlänge fanns även Northern Indians där. När de ville ha artister på visfestivalen så tipsade bandet om mig, säger Moonica Mac.

Artikelbild

| Det blev en liten kriminell sång här framförd av Johan Jansson och på fångplatsen syns Mikael Midbjer.

Hennes sång lämnar ingen obehörd enligt Johan Jansson.

– Ja, fast jag måste erkänna att jag inte heller visste vem hon var. Så jag fick lyssna på människan på Youtube sedan blev jag fast. Moonica står för något nytt och spännande och vi hade turen som fick hit henne, sade Jansson före uppträdandet.

Artikelbild

| Dragplåstret och haradsbon Ronny Eriksson tillsammans med sin gitarrist Leoo Holmberg, från Ramblin Minds. Han bjöd på både gråt och skratt.

Regn verkar inte ha varit något problem för artisterna.

– Det ska mer till för att jag ska gå härifrån. Det är verkligen en helt underbar spelplats, säger Mac.

Artikelbild

| Här spelar Åsa Bällsten. Åsa gör sånger av små och stora livsbetraktelser.

– Ja, det är så mycket värme här i alla fall. Så det hänger inte på vädret för att få folk att trivas, säger Johan Jansson.

Han var självutnämnd konferencier och sjöng också några sånger mellan pratorna. Jansson hann lura publiken att alla skulle sjunga allsång och att sånghäftena var instoppade under deras sittplatser. Givetvis var det inte så, men folk började leta. Det blev många glada skratt och fungerade som en perfekt uppvärmning.Det delades också för första gången ut ett Arthur Landfors stipendium. Det gick inte helt otippat till Jimmy Ginsby. Motiveringen lyder: "En sann poet som tar sig an en annan sådan och tonsätter dennes verk med en sådan lyhördhet inför diktens ord och andemening att Arthurs poesi och tankar väcks till nytt liv och möjliggör att edeforsbygdens egen skald når en större lyssnarskara."

Artikelbild

| Här uppträder Lucas Stark tillsammans med Maja Heurling.

– Jag tycker det var jätteroligt att man uppskattat vad jag gjort. Jag har tonsatt 30 dikter av Arthur Landfors som träffade mitt hjärta, säger Ginsby.

Kommer du nästa år?
Artikelbild

| Här delar Mikael Midbjer och Johan Jansson ut stipendiet till Jimmy Ginsby.

– Risken finns väl som Landforsambassadör.Det är lättare att nå fram till folk med en sång eller en gammal dikt. Arthur Landfors är så bra på riktigt.

– Den svenska lyriken visste inte heller om Arthur Landfors. Det är ingen som gör det, säger Jimmy Ginsby.

Artikelbild

| Jimmy Ginsby blev första Arthur Landsfors-stipendiat.

Men efter visfestivalen kommer han inte att vara okänd.