Claudia Esberg, Kalix: Det har gått lite mer än 20 år sedan jag träffade Mats Esberg via nätet. Vi började kommunicera hösten 1998 och i januari 1999 reste han till mig för att hälsa på. Vi var väldigt öppna och ärliga mot varandra från första början. Det mötet slutade med ett gemensamt beslut; jag skulle komma till Kalix.

Jag hade bott hela mitt liv i Rio de Janeiro och där fanns familjen, vännerna, ett bra statligt jobb och bostaden. Uppenbarligen fattades det ändå något.

När jag tömde lägenheten och gick där i ekot tänkte jag "vad har jag gjort?" men jag hade bestämt mig för att flytta till kärleken långt upp i norra Sverige.

Artikelbild

| "Jag har inte ångrat mitt beslut att flytta hit" säger Claudia Esberg.

Jag bestämde mig för att aldrig jämföra Brasilien och Sverige, Rio och Kalix. Den 31 mars 1999 började resan till Sverige, den 1 april landade jag i Kalix.

Vi gifte oss i augusti 1999.

På knappt ett år hade vi träffats första gången på nätet, jag hade flyttat och vi hade gift oss. Jag är inget bra exempel på att ta det lugnt, men efter 20 år så känns det fortfarande så bra.

Jag fick börja om. Prio ett var att lära mig språket, prio två att bygga ett eget nätverk. Det var viktigt för mig att stå på egna ben. Jobbmässigt var det inledningsvis svårare än vad jag, som har flera utbildningar, hade trott. Mats har jättefina vänner, de tog emot mig med öppna famnen.

Artikelbild

| Claudia Esberg.

Vi har nu en son som är elva år.

Jag som de första sju åren var egen företagare inom IT, jobbar sedan tio år tillbaka som affärsrådgivare vid Almi Företagspartner Nord med att hjälpa människor att starta, köpa och driva företag.

Artikelbild

| Claudia Esberg.

En gång per år åker vi till Brasilien, men vi har inga tankar om att flytta dit, vi har ett bra liv. Det är lugnt och tryggt i Kalix. Jag har inte ångrat mitt beslut att flytta hit.