Kirunabon och samepolitikern Börje Allas romandebuterar med en bok på 465 sidor och utlovar en uppföljare som redan har titeln klar. Kanske är det nödvändigt med många sidor om ambitionen är att skapa en samisk motsvarighet till Jan Guillous agent Carl Hamilton. Det är vad Börje Allas gör.

Denne agent heter Tijo Reanga och är en ung man som får göra värnplikten på prestigefyllda Jägarskolan i Kiruna. Där slår han alla med häpnad. Han vinner allt, är bäst under krävande övningar och han skjuter träffsäkert som ingen annan. Honom får militärledningen upp ögonen för, han får visserligen frisedel på grund av att han helt enkelt är en för bra soldat, men i stället väntar andra, större uppgifter.

I boken återges ingående beskrivningar av det militära livet i Kiruna och sedan finns flera scenväxlingar där det antyds att en hemlig organisation är under uppbyggnad. Vi förstår snart att unge Reanga är som gjord för att bli en av denna organisations agenter.

Bokens titel betyder ”stora björnen” och det blir agenten Tijo Reangas motståndare, både den som finns i den svenska vildmarken och den politiska grannen i öster. Reanga lyckas besegra båda, och på väg hem till Kiruna från mötet med den stora i öster hamnar han i den svenska valrörelsen. Då ligger en nygammal moderat partiledare med tvivelaktiga oljeengagemang illa till. Agenten Reanga passerar ett valmöte och tänker: ”Mycket folk. Trängsel. Det kan gå.”

I uppföljaren får vi nog svaret om hur det går för Carl Bildt. Den boken får förhoppningsvis också en redaktör som håller nere ordflödet, för läsarnas skull.