Filmfest i Kiruna för 30:e året på raken

Just nu pågår Arctic Light Filmfestival i kiruna för 30:e året på raken. "Vi har många besökare", säger Roger Bergström, ordförande.

"Vi är en del av kulturlivet i Kiruna", konstaterar Roger Bergström, ordförande Arctic Light Filmfestival, om filmfesten som pågår för 30:e året på raken.

"Vi är en del av kulturlivet i Kiruna", konstaterar Roger Bergström, ordförande Arctic Light Filmfestival, om filmfesten som pågår för 30:e året på raken.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna kommun2019-11-14 20:42

Filmfestivalen startade redan på fredag förra veckan och pågår till och med lördag och bjuder på 50 filmer på nio dagar. 
– Vi har kört ett samiskt tema med några filmer som har varit väldigt uppskattat, det har varit mycket folk på de filmerna. Bland annat premiären på Tvångförflyttningar som SVT ska visa, säger Roger Bergström, ordförande för Arctic Light Filmfestival. 

Under fredagen och lördagen återstår flera filmer. 
– Vi har bland annat premiär på en film av en tjej från Kiruna som har gjort en liten kort skräckfilm på 17 minuter, det är kul. Det är mycket talang i den filmen. Även om den kom in sent så bestämde vi oss direkt för att försöka visa den, Cindy Stenberg heter hon.
Filmen, som heter Atrophy, visas innan avslutningsfilmen på lördag. Avslutningsfilmen bjuder i vanlig ordning på något lite extra. 
– Vi avslutar med den film som öppnade filmfestivalen i Cannes, The dead don´t die. Det är en zombiekomedi av 
Jim Jarmusch, den ska man se, säger Roger Bergström. 
På lördag finns också möjlighet att uppleva Music by nature. 
– Det är två inflyttade killar, William och William som med musik, bild och film kommer att gestalta naturen här uppe. Det är en live biokonsert. 

Totalt under filmveckan väntas ungefär 2000 besökare komma för att se filmer. 
– Vi är en av de större filmfestivalerna norr om Stockholm som har den här storleken av programpunkter. 
– Hemligheten är nog att vi försöker möta publiken, säger Roger Bergström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!