"Fördomarna om 'machoarbeten' stämmer inte"

Fördomar om machokulturen finns, säger Maria Leander: "Man har trott att den finns och sedan upptäckt att det inte är så".

Maria Leander började arbeta som produktionschef på LKAB efter att ha arbetat med HR-frågor för bolaget.

Maria Leander började arbeta som produktionschef på LKAB efter att ha arbetat med HR-frågor för bolaget.

Foto: Privat

Malmberget2019-11-11 13:55

Hon arbetade med HR-frågor på LKAB innan hon blev produktionschef för bergtransport. I sitt examensarbete pratade hon med kvinnor om deras upplevelser av att vara chef i en mansdominerad miljö och säger att man upplevde att jargongen var rå men hjärtlig.

– Där är det ju väldigt individuellt om man tar åt sig eller inte. Men de sa också alla är väldigt måna om varandra och att alla försöker tänka på hur de pratar med varandra när någon ny kommer in, säger Maria Leander.

Hon är själv 31 år och säger att hon var lite orolig i början när hon skulle komma in som chef.

– Jag funderade på om jag kommer att bli accepterad men det har jag absolut blivit. Jag är positivt överraskad över den respekt jag fått som ung tjej som inte kan ett dugg om maskiner, säger hon.

Hon säger att det i arbetsgruppen finns en blandad grupp av människor, såväl åldersmässigt, etniskt tillhörighet och kön. Hon säger att hon fått berättat för sig att det var annat förr, under 1980- och 1990-talet. 

– Då var det vanligt förekommande med kalendrar och uppsatta bilder, sånt förekommer inte i dag. Men det var en ganska homogen grupp som jobbade. I dag är blandningen helt annorlunda. Många som jag pratade med säger att det är helt annat i dag och inte går att jämföra, säger hon.

– Jag tror det delvis beror på att samhället och normer förändras, säger hon.

– Jag skulle önska att vi blev bättra på att marknadsföra oss för det är verkligen roliga jobb och vi har bra bemötande mot varandra. Vi skulle behöva bli bättre på att visa att de här fördomarna om "machoarbeten" inte stämmer, säger Maria Leander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!