FöreslÄr kraftig höjning av hyror

NÀmnden för kultur, fritid och unga förslÄr en kraftig höjning av plan- och hallhyror. "Vid en jÀmförelse med andra kommuner ligger vi lÄgt och vill anpassa oss till dem", sÀger ordförande Catarina Ask (MP)

NÀmnden för kultur, fritid och unga föreslÄr att kommunfullmÀktige faststÀller nÀmndens förslag till nya taxor och avgifter 2020.

NÀmnden för kultur, fritid och unga föreslÄr att kommunfullmÀktige faststÀller nÀmndens förslag till nya taxor och avgifter 2020.

Foto: GrĂžtt, Vegard Wivestad

Bodens kommun2019-11-14 17:28

Tanken med det lokala aktivitetsstödet, LOK,  Ă€r att det ska tĂ€cka en del av de kostnader föreningar har för att bedriva sin verksamhet i kommunens anlĂ€ggningar. 

– Syftet var att kommunerna skulle  kunna ta ut en hyresavgift och fĂ„ tillbaka pengar för att hĂ„lla sina anlĂ€ggningar i hyfsat bra skick, sĂ€ger Staffan Eklund, chef pĂ„ förvaltningen för kultur, fritid och unga. 

Förvaltningen har jĂ€mfört stödet som Bodens största föreningar fick 2018 med hur mycket de betalade i kommunala hyresavgifter. 

Det visade sig att BBK Fotboll gick med 48 840 kronor i underskott, som förvaltningen uppger beror pĂ„ att fotbollen börjar trĂ€na pĂ„ Boden Arena tidigt pĂ„ vĂ„ren. 

– DĂ„ Ă€r vĂ€rmesystemet igĂ„ng för att hĂ„lla snön bort. Det kostar 7000 kronor per dag och dĂ€rför mĂ„ste vi ta ut högre avgifter, sĂ€ger Staffan Eklund.

BBK Handboll och Bodens hockeyföreningen gick dĂ€remot med 24 870 kronor respektive 81 457 kronor i överskott. 

Har det varit överskott varje Är eller Àr det bara 2018?

– Det har nog sett ut sĂ„ under ganska lĂ„ng tid, sĂ€ger Eklund.

Han förklarar att kriterierna för att fĂ„ ut LOK Ă€r att det ska finnas en trĂ€nare och minst tre ungdomar mellan sju och 25 Ă„r. Man har möjlighet att fĂ„ stöd för en extra trĂ€nare. 

NÀr tjÀnstepersoner tittade runt i lÀnet konstaterade de, att Boden och LuleÄ ligger vÀldigt lÄgt i förhÄllande till övriga kommuner. Det Àr bakgrunden till förslaget att höja avgifterna för hallar och planer. Timtaxan för ishallen gÄr upp med drygt ett par hundra procent för deltagare under 15 Är.

– Vi har tittat mycket pĂ„ PiteĂ„ nĂ€r vi har föreslagit det hĂ€r. Vi gör en korrigering och föreslĂ„r en höjning som mer harmoniserar med de pengar man fĂ„r in för att bedriva trĂ€ning. Jag tycker att det fortfarande Ă€r lĂ„gt satta priser, framför allt i jĂ€mförelse med storstĂ€derna, sĂ€ger Staffan Eklund.

Catarina Ask (MP) konstaterar att vissa hallar stĂ„r tomma för att föreningar ibland inte bokar av halltider. 

– Är det dĂ„ för billigt?

Hur tÀnker du kring föreningar, som kommer fÄ ett Ànnu större underskott pÄ grund av höjningen?

– DĂ„ fĂ„r man kanske titta pĂ„ att dela planen och ta in fler lag. Man kanske mĂ„ste samarbeta mer, sĂ€ger Catarina Ask.

NĂ€mnden för kultur, fritid och unga föreslĂ„r att kommunfullmĂ€ktige faststĂ€ller nĂ€mndens förslag till nya taxor och avgifter 2020. 

Karta: Kungsgatan 41
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!