Här är kommunernas starka och svaga sidor

Det är inte bara arbetstillfällen som lockar nya människor till kommunerna visar Swecos ny geografirapport.

Flyttlassen fortsätter att gå in till Stockholmsområdet visar Swecos nya geografirapport. Bildern är ett montage av E 10 och Hammarby sjöstad.

Flyttlassen fortsätter att gå in till Stockholmsområdet visar Swecos nya geografirapport. Bildern är ett montage av E 10 och Hammarby sjöstad.

Foto: Montage

Norrbotten2019-11-17 11:52

Haparanda satsar näst mest i landet på kulturen sett till antalet invånare och Överkalix får lägst index över tillgänglighet till kollektivtrafik och samhällsservice. Det framkommer i Swecos rapport om Sveriges nya Geografi för 2019 som går igenom flyttströmmar och kommunernas attraktionsfaktorer. De generella trenderna är att unga personer flyttar till universitetskommuner medan barnfamiljer flyttar till kranskommunerna runt storstäderna.

Universitetsstäder som Umeå, Lund och Luleå har ofta många unga som flyttar in men få stannar kvar, där menar rapportförfattaren Emma Andersson på att det finns en potential men då måste kommunerna kunna erbjuda hela paketet.

– Det är inte bara jobb som gör att folk flyttar. I större städer som Luleå blir det viktigt att det också finns kultur- och fritidsutbud, samhällsservice, restauranger, bostäder och attraktiva boendemiljöer, säger hon.

Rapporten belyser också värdet av att investera i infrastruktur så som Norrbotniabanan och för mindre kommuner att specialisera sig.

– På mindre orter kan man behöva rikta in sig på en viss industri. Arjeplog är ett bra exempel där de har bilprovningsindustrin. Besöksindustri kan både ge arbetstillfällen och omsättning i kommunen. Men avstånden i Norrbotten är en svår nöt att knäcka. Det gör att även mindre kommuner måste kunna erbjuda jobb, boendemiljöer och samhällsservice till skillnad från tätbefolkade områden där kommunerna kan specialisera sig och samverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!