Inget trygghetsboende på Seskarö

För snart tre år sedan föreslogs ett nytt trygghetsboende på Seskarö. Inget trygghetsboende är klart och ingen vet riktigt varför. Frågan har runnit ut i sanden.

Ärendet med trygghetsboende på Seskarö har fallit mellan stolarna.

Ärendet med trygghetsboende på Seskarö har fallit mellan stolarna.

Foto: Herman Öberg

Seskarö2019-11-16 14:42

Det började med att en Seskaröbo skrev ett medborgarförslag. Då fanns en önskan om att kommunen skulle öppna ett nytt vård- och omsorgsboende på ön. Förslaget slogs ned hösten 2016, trots att förslaget hade stöd av över 400 namnunderskrifter. 

Moderaternas gruppledare Niklas Olsson hoppades ändå på att ön skulle få något boende för åldringar. Därför skrev han en motion i december 2016 där han föreslog att man skulle utreda möjligheten till trygghetsbostäder.

Haparandabostäder svarade positivt. Habos vd Karl-Axel Kyösti menade att det inte behövdes stora insatser för att anpassa lägenheter på Träffpunkten till trygghetsboenden.

Men sedan dess har ärendet runnit ut i sanden. I juni 2018 behandlade man ärendet senast i kommunstyrelsen. Där beslutade man att låta Haparandabostäder undersöka om man kan reservera lägenheter inne på Träffpunkten. Men Haparandabostäder äger inte fastigheten, utan det gör kommunen. Sedan dess har i alla fall inga bostäder anpassats. Det är ännu oklart om ärendet ska tas upp igen.

Varken från tekniska enheten, Haparandabostäder eller från politikern bakom motionen vet man vad som händer med trygghetsboendet.

– Jag vet inte var det här stannade. Nu håller vi på att bygga boenden i stan och det är det vi har satsat på, säger Karl-Axel Kyösti.

Tekniska chefen Jimmy Henriksson menar att Träffpunkten har hyrt ut lägenheter till äldre hyresgäster, men något ordnat trygghetsboende har det inte blivit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!