Bokfestivalen fortsätter att växa

Nu är det dags för alla bokälskare att gnugga händerna igen. Kiruna bokfestival är tillbaka för sjunde året, den här gången med större bokmässa än någonsin.

Det är ett taggat gäng från Kiruna stadsbibliotek och Kiruna bokhandel som är redo att bjuda kirunaborna på en vecka i litteraturens tecken.

Det är ett taggat gäng från Kiruna stadsbibliotek och Kiruna bokhandel som är redo att bjuda kirunaborna på en vecka i litteraturens tecken.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-10-03 13:40

Bokfestivalen startar med bokmässan som i år flyttat ut på två våningsplan på Folkets hus för att få plats. Hela 42 författare och förlag kommer till mässan, vilket innebär att den vuxit med 30 procent sedan tidigare år. 
– Jag tror att det har med stämningen och kirunaborna att göra, att de är så intresserade. Det är så opretentiöst på något vis, man går runt och pratar med författarna och författarna har ett utbyte mellan varandra. Det blir så familjärt och mysigt, det är inte så stelt, säger Carina Kreku. 
Under mässan kan besökarna även lyssna till miniseminarier på 20 minuter.  
– Det här konceptet med miniseminarier känns helt rätt. Vi var lite vilse i början hade vi både speakers corner och miniseminarer och det blev så rörigt, säger Anders Pudas.
 

Bokfestivalen Ung återkommer för fjärde året. Här får Kirunas barn- och ungdomar från förskolan till gymnasiet chansen att träffa en författare eller illustratör. I år kommer Jonna Björnstjerna, Christina Walldén och Mats Söderlund. Eleverna får även chansen att vara med på workshop i serietecknande med lokale Anders Skoglind. 
– Med Anders Skoglind fick vi så många anmälningar så vi fick lägga till en extra workshop och det är ändå nästan hälften av de som ville komma som inte har fått plats. Det är jättepopulärt, säger Malene Jensen.  
– Med Christina Wallén och Mats Söderlund har vi tagit lite fokus på klimat eftersom vi tänker att det är frågor som barn och unga bryr sig om, Sanna Barsk.

Till kvällsarrangemanget kommer bland annat författare som Karin Smirnoff, Tove Alsterdal, Jonas Bonnier och Kristin Kaspersen. 
–  Jonas Bonnier släpper sin bok Knutby en vecka efter att han är i Kiruna, så vi får ett förhandssläpp på den, säger Tora Lindberg. 
– Det är en härlig mix på samma sätt som tidigare år. Jag tror att många kommer att bli nöjda med författarsamtalen. Man kanske kommer för ett visst namn men lär känns någon helt ny författare.  

En del av framgångarna med festivalen är att ha flera ben att stå på enligt Carina Bergsten. 
– För att få en bredd skapar vi de här tre arrangemangen som kompletterar varandra och som gör att det surras böcker och litteratur i en stad under en hel vecka. Alla tre arrangemang stärker varandra. 
Arrangemanget är ett samarbete mellan Kiruna stadsbibliotek och Kiruna bokhandel och pågår under vecka 41 och 42. 

Under förra årets Bokfestival Ung så fick över 700 skolelever chansen att möta författaren Ann-Helén Laestadius.
Under förra årets Bokfestival Ung så fick över 700 skolelever chansen att möta författaren Ann-Helén Laestadius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!