Kiruna sökte ej bidrag till lärarassistenter

Kiruna kommun hade chans att söka ett statsbidrag på 700 000 kronor för att anställa fler lärarassistenter men valde att inte göra det. "Det krävde att man satsade ytterligare lika mycket från sin egen budget", säger Eva Lönnelid, förvaltningschef.

De kommuner i Norrbotten som lämnat i en begäran om bidrag till lärarassistenter är Arjeplog, Jokkmokk, Kalix, Pajala, Älvsbyn, Luleå och Haparanda.

De kommuner i Norrbotten som lämnat i en begäran om bidrag till lärarassistenter är Arjeplog, Jokkmokk, Kalix, Pajala, Älvsbyn, Luleå och Haparanda.

Foto: Alexander Olivera/TT

Kiruna2019-11-14 13:10

Regeringen satsar 475 miljoner i statsbidrag för lärarassistenter. Tanken är att ge lärarna avlastning och kunna fokusera på undervisningen. I Norrbotten har bara hälften av kommunerna sökt bidraget. Kiruna kommun var berättigad till 701 795 kronor, men har inte sökt. 
– Nej, det fanns ett statsbidrag på 700 000 ungefär till Kiruna kommun som vi kunde ha ansökt om. Men det krävde att man satsade ytterligare lika mycket från sin egen budget. Så vi kände att det inte var aktuellt för oss i dagsläget, säger Eva Lönnelid.  

Idag finns inte en enda lärarassistent i Kiruna. 
– Det är en ganska ny tjänst som inte har funnits i så många år och som är ganska odefinierad, man har inte kommit så långt med det någonstans i Sverige och som man nu försöker satsa på. Men 700 000 är för lite för att det skulle ge någon effekt, det skulle leda till typ en och en halv tjänst. 
Hade inte det behövts då? 
– Nej, av alla våra lärare så skulle en få hjälp av en assistent. Det är för små summor, plus att vi måste satsa samma summa pengar själv från kommunen och de pengarna finns inte. 
Är bidraget verkningslöst? 
– Ja, precis, därför att det är för litet. 
Regeringen har aviserat att bidraget ska höjas till 1 miljard kronor 2020. 
– Då ska vi se över det igen, absolut. Vi är positiva till det framöver. 

Lärarassistenter ska inte förväxlas med elevassistenter. 
– Det är stor skillnad. Elevassistenten är till för att stötta och hjälpa eleven, medans lärarassistenten är tänkt ska hjälpa och stötta läraren och kanske främst avlasta administrativt. 
I Kiruna har man valt att minska antalet elevassistenter från 75 till 25.
– Man får inte blanda ihop päron och äpplen, det regeringen har bidrag för är lärarassistenter, inte elevassistenter, det är två vitt skilda. 
Men gör inte elevassistenterna att lärarna får avlastning?
–  Ja, det har säkert förekommit och i vissa fall tvärtom, att det har funnits för många assistenter i klassrummen, att läraren tappar sin auktoritet och sin ledande roll. 
Enligt Eva Lönnelid så skulle ett betydligt högre bidrag behövas för att göra någon nytta. 
– Våra elevassistenter har kostat 34 miljoner. Jämfört med Luleå som har en årskostnad på 16 miljoner för elevassistenter. Vi har använt pengar som vi inte har budget för. 

I Kiruna finns i dagsläget inte en enda lärarassistent. "Det är en ganska ny tjänst som inte har funnits i så många år", säger Eva Lönnelid, skolchef.
I Kiruna finns i dagsläget inte en enda lärarassistent. "Det är en ganska ny tjänst som inte har funnits i så många år", säger Eva Lönnelid, skolchef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!