Mikael Fagerlund delar sitt boende mellan Kiruna och Uddevalla. Han har besökt Kiruna i perioder de senaste 10-15 åren då han använt LKAB:s konstnärslägenhet. Sedan förra året har han en egen lägenhet i Kiruna.

– Nu har jag bestämt mig för att stanna kvar här i och med att Kiruna känns som hemma, säger han.

Det är framförallt människorna som Mikael Fagerlund tycker om med Kiruna.

Artikelbild

| Mikael Fagerlund använder starka färger, ljus och perspektiv i sina målningar på plexiglas.

– Det är inte så mycket shopping, inte så mycket trend, det är funktionellt, hur man är. Man pratar faktiskt om viktiga saker som fiske, snö, skoter och skidor.

Mikael Fagerlund har en gedigen konstnärsbakgrund och har ägnat sig åt konsten i 30 år. Utställningen som arrangeras av Kiruna konstgille hade vernissage förra veckan och pågår under hela april.

– Jag jobbar med ljusreflektioner, hur vi ser. Vi är inlemmade i ett slags seende som är utifrån centralperspektivet, renässansen alltså. Arkitekturen och designen är formade utefter det, alla linjer möts i en punkt. Det försöker jag visa.

– Jag visar också hur färg fungerar i förhållande till torr luft. Mindre syremolekyler gör att ljuset färdas bättre, det är ingenting som stör. En färg i förgrunden har samma valörer två kilometer bort.

Artikelbild

| Mikael Fagerlund visar även upp några fotografier från Tibet som ska visa hur färg fungerar i förhållande till syrefattig luft. "En färg i förgrunden har samma valörer två kilometer bort", säger han.

För att illustrera det så visar Mikael Fagerlund även några fotografier som han tagit i Tibet.

Utställningen består av målningar med starka färger på plexiglas.

Artikelbild

| Förberedelser inför vernissage i Kiruna konsthall där konstverken kommer att hänga hela april månad ut.

– Jag vill utvidga möjligheten att måla genom att bildytan kanske är inuti en målning, bildytan kanske kommer fram på kanten och bildytan kanske inte är målad fast det ser så ut genom att jag använder mig av kunskaperna jag har om ljuset och hur det färdas genom luften och jorden.

Mikael Fagerlund reser ofta till stora städer ute i världen och har haft utställningar i bland annat Tyskland, Österrike och Frankrike. Men han återvänder till Kiruna så fort det bara går. Han menar att miljön i Kiruna gör att sinnena öppnas och det är här han hittar inspiration.

– Det beror på att man öppnar sinnena, medan i en storstad så är det för mycket information, där stänger man ner sinnena. Så jag vill påstå att man är mer levande här uppe än i en storstad. Det är därför jag trivs väldigt bra helt enkelt, jag är mer levande här.