Kvinnliga företagare intog Jokkmokk

Det transnationella projektet W-power stöttar kvinnliga företagare i glesbygd. Under veckan anordnades konferens i Jokkmokk.

Eva Gunnare, Essense of Lapland, bjöd de besökande konferensdeltagarna på älgörtsglögg utanför sitt kombinerade hem och företag.

Eva Gunnare, Essense of Lapland, bjöd de besökande konferensdeltagarna på älgörtsglögg utanför sitt kombinerade hem och företag.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-11-15 16:31

Under veckan som gick samlades ett antal kvinnliga småföretagare från Finland, Irland, Skottland och Kanada i Jokkmokk för att träffa Jokkmokksföretag och dela erfarenheter inom projektet W-power där näringslivsbolaget Strukturum i Jokkmokk är projektpartner och värd för besöket.

– De företagare jag hitintills träffat i Jokkmokk har en fantastisk attityd. De tycker att Jokkmokk är den bästa platsen i världen, säger Helena Puhakka-Tarvainen, projektkoordinator.

På agendan stod bland annat besök hos Eva Gunnare och hennes företag Essense of Lapland där det smakades och luktades på fjällörter. Företagarparet och Idja Lotta Stoor och Piera Niilá Stålka, bakom det framgångsrika designföretaget Stoorstålka, delade med sig av konkreta lärdomar av sin resa.

– Vi har fortfarande ingen egentlig plan. Vi bara gör, säger Idja Lotta Stoor .

För Bernadine Egan från Maysonbrook, Irland, gjorde dagarna i Jokkmokk ett bestående intryck. 

– Här skapas saker med passion, saker som betyder något.Jag känner mig privilegierad över att ha fått vara med. De här dagarna har förändrat mig

Bakgrunden till projektet W-power är att unga kvinnor i hög grad lämnar sina hemorter i glesbygd. Det gäller även i övriga världen. Ett sätt att få en minskad utflyttning och på så sätt främja en mer jämställd tillväxt på glesbygdsorter är att förbättra förutsättningarna för unga kvinnor att starta och driva företag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!