I drygt ett år har större delen av Livrustkammaren varit stängd för ombyggnad. Sedan flytten till de nuvarande lokalerna 1978 har det mesta varit sig likt, fram tills nu. Den nya permanenta utställningen invigdes den 17 juni.

– Vi har fått massor med ny kunskap, bland annat genom forskning, som gör att vi vill berätta en ny historia, säger Malin Grundberg.

Den nya basutställningen utmärker sig främst på två sätt: För att bli mer begriplig berättas Sveriges kungliga historia nu kronologiskt, från Gustav Vasa till kronprinsessan Victoria. Dess­utom har drottningarna fått kliva fram i rampljuset.

Artikelbild

| Livrustkammarens museichef Malin Grundberg visar upp Gustav III:s maskeraddräkt från mordnatten 1792.

– Det har forskats mycket om drottningarna de senaste decennierna, samtidigt som de knappt hade någon plats alls i den gamla utställningen. Därför har vi försökt lyfta fram dem mycket mer än tidigare, säger museichef Malin Grundberg.

Bland föremålen som för första gången får en plats i den permanenta utställningen hör drottning Kristinas kröningsmantel från kröningen i Storkyrkan 1650. Den har genom århundradena samlat damm i magasinet, bortsett från någon enstaka tillfällig utställning.

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att drottning Kristina är en av väldigt få regerande drottningar som har funnits i Sverige, säger Malin Grundberg.

När TT besöker Livrustkammaren står kröningsmanteln uppställd i museets fotostudio. Den ska fotograferas både framifrån och bakifrån innan den ställs in i sin monter i utställningsrummet. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethoff Wallebring lyssnar på fotografen Helena Bonneviers instruktioner om hur manteln ska placeras för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Med handskar på händerna flyttar de varsamt det nästan 370 år gamla släpet.

Artikelbild

| Tre av vår nuvarande kung Carl XVI Gustafs barndräkter visas i utställningen. Bredvid honom står hans mors prinsessan Sibyllas gröna klänning och kronprinsessan Victorias myndighetsklänning från 1995.

Den nya utställningen har även större fokus på 1800- och 1900-talen och vår samtid. Flera utställningsföremål tillhör vår nuvarande kungafamilj, men kungahuset har inte varit delaktigt i arbetet med den nya utställningen.

– Vi är en statlig myndighet och driver vår verksamhet utan kungaparets inblandning, men däremot kommer de på invigningen, vilket vi är väldigt glada för, säger Malin Grundberg. (TT)