Kampanjvecka hålls i Luleå för första gången

Hur stoppar man männens våld mot kvinnor? Det svaret går att få reda på nästa vecka i kampanjen ''en vecka fri från våld'' som hålls i Luleå för första gången.

Nästa vecka hålls en kampanjvecka i Luleå som ska uppmärksamma och förebygga mäns våld mot kvinnor.

Nästa vecka hålls en kampanjvecka i Luleå som ska uppmärksamma och förebygga mäns våld mot kvinnor.

Foto: Anders Wiklund/TT

Luleå kommun2019-11-27 11:00

Mellan 2 december och 6 december håller Luleå i kampanjveckan ''en vecka fri från våld'' som har fokus på mäns våld mot kvinnor och hur man förebygger dem. Det i form av föreläsningar, författarsamtal och filmvisning. Alla aktiviteterna under veckan är gratis. Initiativet började för tre år sedan av Unizon och MÄN och som nu arrangeras i Luleå för första gången. Bakom årets vecka står Luleå kommun, länsstyrelsen Norrbotten, Kvinnojouren Iris och tjejjouren Luleå. 

– Jag tycker det känns jättebra att vi får göra det tillsammans med de andra arrangörerna. Från kulturförvaltningen har vi bidragit med att samordna och arrangera. Det går att göra så mycket mer tillsammans med andra arrangörer som uppmärksammar frågan och får större spridning. Vi alla bidrar med det vi är duktiga på, säger Maria Wallsten, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen. 

Hur många uppskattar ni kommer vara på evenemanget?

– Vi tror att föreläsningen med Sanna Lundell och Ann Söderlund kommer dra mycket folk. De är kända namn. Kvinnojouren har även gjort såna här föreläsningar under året och har varit välbesökta. Annars vet vi inte hur många som kommer. 

Förutom aktiviteterna kommer det även stå en konstsställning i Kulturens hus foajé som är målad av kvinnor utsatta för våld. Även en ljusmanifestation kommer hållas under måndagen där man tänder 299 marschaller som en symbol för de 299 kvinnor som mördats av närstående män sedan år 2000.  

299 marschaller kommer att tändas på måndagen för de 299 kvinnor som mördats av närastående män sedan 2000.
299 marschaller kommer att tändas på måndagen för de 299 kvinnor som mördats av närastående män sedan 2000.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!