Mitt ute på Bergnäsbron är det full ruljans. Bron ska renoveras vilket sysselsätter ett flertal personer. För dagen är temperaturen utomhus ganska behaglig, om än det är varmt. I går onsdag var det betydligt varmare, enligt byggjobbarna på plats.

- Dessutom blåste det ingenting som det gör i dag, det var nästan värst på kvällen, berättar Artūras Janušas, som arbetar för det lettiska företaget, Tubular service OÜ.

Tillsammans med två kollegor befinner han sig mitt på bron. Kollegorna utför arbete en bit under bron och skickar då och då upp ståldelar till Artūras Janušas.

Artikelbild

| Visst är det varmt men inte som i går när det inte blåste något, tycker Artūras Janušas, som arbetar för det lettiska företaget, Tubular service OÜ.

– Vi jobbar mest utomhus, det är bara ibland vi är inomhus. Jag gillar att jobba ute, visst det kan vara varmt ibland på sommaren men det är värre på vintern när det är kallt, säger han.

Deras arbete har pågått i två dagar, mest troligt kommer de tillbaka om en vecka för att jobba ytterligare några dagar. När det är varmt ute är det bara att bita ihop, jobbet ska göras.

– Vi dricker mycket vatten och tar raster. Det går bra, säger han.

Kollegorna som jobbar en bit under bron skickar upp en tom flaska mineralvatten, utan att tveka fiskar Artūras Janušas upp en halvdrucken ur den egna fickan och ger till dem.

Artikelbild

| Trots värmen är det bara at behålla hjälmen på. "Säkerheten går först", säger Artūras Janušas.

Trots värmen så bär de alla hjälm på huvudet och arbetskläder/skyddskläder.

– Visst är det varmt med hjälm men säkerheten går först och då är det bara att bära den, säger han.

Artikelbild

| För att orka jobba i värmen gäller det att dricka mycket vatten och ta raster, säger Artūras Janušas.

Innan de kom till Luleå jobbade de i Kemi, Finland. Där var det också bra väder.

– Men Luleå är en riktigt fin stad, vi bor på ett hotell alldeles här bortanför, säger Artūras Janušas och pekar in mot stan.