– Vi har ett längre tag strävat efter att etablera oss i Luleå men det har fallit på lokalfrågan. Nu har vi tillsammans med Diös hittat en mycket, mycket bra lokal med ett fantastiskt läge, säger Jörgen Stenquist, vice vd vid Internationella engelska skolan.

Fastigheten ligger i Södra hamn, med matbutiken Willys och Röda korset som närmaste grannar. I fastigheten huserar just nu arbetsförmedlingen och studieförbunden Vuxenskolan och Medborgarskolan.

– Vi för en dialog med befintliga hyresgäster om nya alternativa lokaler och ser fram emot att lösa det på ett bra sätt. Det känns väldigt spännande med en ny hyresgäst och att få utveckla fastigheten, säger Johan Lång, affärschef vid Diös i Luleå.

Artikelbild

| Blivande skola? I fastigheten där bland annat arbetsförmedlingen huserar vill Engelska skolan öppna verksamhet. Diös äger fastigheten och har ansökt om ändring av detaljplanen.

Engelska skolan och Diös har samarbetat kring en lokal en tid.

– Vi har tittat på olika alternativ och nu har vi enats om att det här kan bli riktigt bra. Det är ett fint läge i ett område som utvecklas, säger Lång.

Läs mer: Engelska skolan får öppna i Luleå (2014)

På skisserna ser man att skolgården är tänkt på baksidan av huset, och att gymnastiksalen är belägen i samma fastighet som Willys och Röda korset huserar i.

Artikelbild

| Baksidan av fastigheten. Här planerar Engelska Skolan för en skolgård.

– Det är en lageryta som vi tänker utveckla till gymnastiksal. I den andra fastigheten blir det en total ombyggnation för att anpassa till skolverksamhet.

Diös har i dagarna lämnat in anskan till kommunen om en ändring av detaljplanen för att skolverksamhet ska tillåtas.

Artikelbild

| Spännande projekt. Johan Lång, fastighetschef vid Diös i Luleå, hoppas på att få Engelska skolan som hyresgäst.

– Vi hoppas på en snabb process för vi behöver komma igång och få grönt ljus. Det är rätt tight om tid, säger Johan Lång.

Läs mer: Friskola stoppad av bostadsprojekt (2015)

De tidigare planerna har innefattat en skolverksamhet med ungefär 500 elever. Jörgen Stenquist säger att intresset för Engelska skolan är stort i Luleå.

– Det är både föräldrar och företag som hört av sig till oss och efterfrågat en etablering i Luleå. Jag tycker att vi de senaste åren fått en ökad förståelse från kommunen och vi vet vad vi har att hålla oss till, säger han.

Engelska skolan har sedan 2014 ett giltigt tillstånd från Skolinspektionen att öppna verksamhet i Luleå.

– För mig har det blivit lite personligt. Vi har två rektorer i vår organisation som kommer från Luleå och som trycker på (skratt). Vi vill inte att det ska dra ut på tiden och ambitionen är helt klart att starta verksamheten i augusti 2019, säger Jörgen Stenquist.

Internationella Engelska skolan är en svensk friskoleorganisation som grundades 1993.