På kvällar och nätter är friluftsmuseet på Hägnan i Gammelstad hemsökt av väsen, en våldsam rådman och en barnamörderska.

Beatrice Norberg har producerat spökvandringen och det är också hon som endast med en fotogenlykta i handen tar besökarna genom friluftsområdet. Hon stannar till på olika stationer där hon berättar om fasansfulla saker som har inträffat i Luleå med omnejd förr i tiden, ända från 1600-talet.

Det var becksvart ute, lite småkallt och runt vandringen gömde sig väsen som med jämna mellanrum hoppade fram och skrämde skiten ur vandrarna.

Artikelbild

| Det var bäcksvart under hela vandringen, men mot slutet framträdde norrskenet över Hägnan.

På olika stationer fick besökarna träffa det ena eländet efter den andra. Det var Havsfrun från Hertsöträsket som berättade varför man måste kissa på linan som förtöjer båten. Därefter var det barnmördaren från Glommersträsk och gengångaren Ruut och rådmannen som plågade sin hustru. Även Svinpettersson från Bensbyn omnämns.

Att vandringen har en åldersgräns på 15 år är förståeligt med tanke på den berättelse som framkom om barnmördaren. Å andra sidan är det nog så spännande även för en garvad kriminalreporter i 60-årsåldern.

Den här vandringen hade inte varit någonting utan skådisarna från scenskolan, museipersonal samt några externa personer som spelar olika väsen vid alla hållplatser, medan Beatrice Nordberg mycket pedagogiskt gav besökarna en historisk bakgrund under hela vandringen.

Ett 30-tal besökare var med under den här kvällen, ett genrep inför årets säsong. Besökarna var mellan 25 och 50 år och ingen av dem var oberörda efteråt.

Artikelbild

| Beatrice Norberg är den röda tråden under spökvandringen. Hon berättade med en kuslig närvaro den ena hemskheten efter den andra.

Vandringen kommer nu att pågå tre dagar i veckan fram till den 4 november. Enligt Beatrice Norberg är det alltid extra rusning för att delta i spökvandringen veckan runt Allhelgonahelgen.

– Så är det, den veckan brukar vara faktiskt vara fullbokad, säger hon.

Artikelbild

| Buen försökte få vandrarna att komma så nära brunnen och dricka lite vatten så han kunde dra ner besökarna i det kalla vattnet.

Vilka är det som går den här vandringen?

– Den riktar sig främst till en vuxen målgrupp. Att vi har satt en åldersgräns på 15 år är för att vissa saker vi berättar inte är lämpliga för yngre personer, säger Beatrice Norberg.

Artikelbild

| Ett besök i likbodan där ett väsen beklagade sin död.

Den som har tillräckligt starka nerver ska definitivt prova på årets nyproducerade spökvandring.

Det här är inte den första spökvandringen som Beatrice Norberg anordnar och med säkerhet inte heller den sista.

Artikelbild

| Den elake rådmannen tillika kvinno plågare.

För den som planerar ett besök på Hägran i Gammelstad – akta er för Buen!

0920-26 30 31