Gristraditionen lever vidare i Sunderbyn

Julgrisar, kärleksgrisar och porrgrisar. I år bakas de traditionella grisarna av marsipan för trettiosjätte året i rad på Sunderby folkhögskola. 

Dekorationen sker direkt i samband med att grisen doppats i choklad.

Dekorationen sker direkt i samband med att grisen doppats i choklad.

Foto: Björn Nyström

Norrbotten2019-11-16 18:43

1680. Så många grisar av marsipan ska första- och andraårseleverna på Sunderbyns folkhögskola baka i år. Mängden grisar som bakas beror mest på hur många bagare som deltar, berättar Tina Blom, som är ”grisgeneral”, och som deltog även förra året. 

Pengarna som bakverken genererar använder konststudenterna till en studieresa. Förra året åkte de till Tyskland, Tjeckien och Italien. 

– Vi har inte bestämt vart det blir, men vi har pratat om Island, säger Tina Blom. 

Men första ska grisarna bakas och säljas. 

Inne i det temporära bageriet på skolan arbetar bagarna vid tre stationer. Några formar grisarna, några dekorerar, och några ansvara för chokladen – det svåraste momentet. 

– Det är svårt att hålla den i rätt temperatur, förklarar Tina Blom. 

Grisarna kommer att säljas på marknader runt om i Norrbotten under julen. Storsäljaren är julgrisen, som det också tillverkas mest av. 

Men den kändaste av dem torde vara porrgrisen. 

– När man sätter kreativa människor att skapa då kan det bli väldigt kreativt också. Det kan bli ganska brutala grisar, säger hon. 

Förut såldes de ”under disk” eftersom vissa blev upprörda, berättar Tina Blom. 

– Nu är det lita andra tider, säger hon och skrattar. 

Redan 1984 bakades de första grisarna i Sunderbyn. 

– Det är en jätterolig tradition som har hållit i sig. Och att vi har möjlighet att kunna fara och resa och se konst i andra delar av världen.

 Hans Blom och Sigrid Segerström smälter choklad.
Hans Blom och Sigrid Segerström smälter choklad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!