Förra veckans badvattenprover ledde till att kommunen i tisdags gick ut med en avrådan från att bada vid Notvikens badplats, även kallat Tunastranden. Anledningen är att vattnet innehåller en hög halt mag- och tarmbakterier, vilket kan leda till diarré och kräkningar för den som får i sig vattnet.

Trots tisdagens avrådan att bada sattes inga skyltar upp på platsen förrän under onsdagen. Det resulterade i att flera barn blev magsjuka av vattnet.

– En orolig mamma ringde oss och berättade att hennes barn blivit magsjuka efter att ha badat där. Hon sa att flera barn badade där samtidigt som hennes egna, säger Mia Blomberg, miljöinspektör vid Luleå kommun.

Artikelbild

| Luleå kommun avråder allmänheten att bada i Notviken.

Att skyltarna om badförbud dröjde ska ha berott på att det tog tid att tillverka skyltarna, rapporterar SVT.

Under onsdagen togs nya badvattenprover vid Notvikens badplats. Under fredagen väntas ett preliminärt provsvar komma, vattenkvalitén kan dock inte säkerställas helt och hållet förrän på tisdag.

Mia Blomberg avråder dessutom från bad längs med hela sträckan Tuna/Mjölkudden tills vidare. Enligt förra veckans prover hade Lulsundet en förhöjd mängd bakterier, men det utgör ingen direkt fara att bada i. Anledningen till den förhöjda bakteriehalten är att avloppsvatten släppts ut vid underhållsarbete. Miljöinspektör Mia Blomberg är dock orolig.

– I och med att Lulsundet fick en anmärkning bör man vara försiktig när man badar där, i Sinksundet och Innerfjärden. Jag vill uppmana till god hygien efter bad för att minska eventuell smitta.

– Just nu håller vi på att tillverka varningsskyltar inför kanot-sm som börjar på söndag med start i Lulsundet, säger Mia Blomberg.