Läs mer: Häktades för brutal misshandel.

Det var den 30 oktober förra året övergreppet skedde i en lägenhet på bostadsområdet Örnäset i Luleå. Under flera timmar tvingades misshandlades den målsägande brutalt av paret med glödgade knivar som de skar och brände honom med. Förutom dessa tortyrliknade inslag fick mannen ta emot ett stort antal slag och sparkar under en mardrömslik natt.

Kravet från förre chefsåklagaren Håkan Nyman var att den 19-årige mannen och den 20-åriga kvinnan skulle dömas för synnerligen grov misshandel. Ett brott som har ett minimistraff på fem års fängelse.

Domen som meddelades av Luleå tingsrätt på tisdagen går helt in linje med Nymans krav.

Paret döms till fyra års fängelse efter att åldersrabatten kapat ner längden på fängelsestraffet med ett år.

Tingsrätten konstaterar i domen att "misshandeln har tydliga inslag av tortyr och ren sadism" – och att det inte går att tolka parets handlande på något annat sätt än att de "agerat i direkt syfte att skada och plåga" målsägaren.

Det har handlat om en synnerlig hänsynslöshet som orsakat den utsatte mannen ett synnerligt lidande, skriver Luleå tingsrätt.

Den 19-årige mannen döms vid sidan av den tunga åtalspunkten även för misshandel, olaga hot, stöld, grov stöld, övergrepp i rättssak, olovlig körning, rattfylleri och vapenbrott. Listan för den 20-åriga kvinnan är nästan lika lång.

Paret ska solidariskt utge ett skadestånd till den målsägande mannen på 123 000 kronor, jämte ränta.