Många obehöriga lärare: "Jätteallvarligt"

Många av Norrbottens kommuner har hög andel obehöriga lärare, enligt Lärarnas riksförbunds senaste rankning av landets skolkommuner.

Ingela Hörnell, kommunombud för Lärarnas riksförbund.

Ingela Hörnell, kommunombud för Lärarnas riksförbund.

Foto: Arkivbild

Norrbotten2019-10-15 05:00

Lärarlegitimation behövs för att få sätta betyg på eleverna och andelen behöriga lärare är idag ett mått på kvaliteten i skolan.

– Det är jätteallvarligt för att vi behöver behöriga, legitimerade och kompetenta lärare för att konkurrera i framtiden. Det är väldigt problematiskt och i förlängningen kan det vara ett hot mot demokratin för att elever inte får utbildningen de har rätt till, en utbildning som vi betalar för via skatten, säger fackförbundets kommunombud Ingela Hörnell.

Värst är läget i inlandskommunerna, med både Pajala och Gällivare bland landets tio sämsta. Jokkmokk kom på sista plats – där fyra av tio har lärarlegitimation.

– Det är svårt att matcha löner och få behöriga lärare som vill flytta till en inlandskommun. Men vi ser också i kustkommunerna att det börjar bli problem att rekrytera. Det handlar i mångt och mycket om att löner och arbetsmiljö gör att lärare väljer bort att jobba som lärare, säger Hörnell.

En nyexaminerad lärare i Norrbotten får flera tusen kronor mindre i lön än i Stockholm och andra storstadsområden. Många andra yrken anses också mer attraktiva.

– Vi vill ju ha gräddan av Sveriges studenter, men de väljer andra utbildningar som ger en betydligt högre livslön. Man utökar antalet platser på lärarutbildningarna för att man tror att det ska lösa lärarbristen. Men det gör det inte för att det är en alldeles för stor andel som hoppar av redan första året, kopplat till att man har för dåliga kunskaper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!