Detta efter att oppositionen i kommunstyrelsen inte fått vara delaktig i kompletteringsyttrandet till regeringen angående en gruva i Kallak.

– Det verkar inte finnas något som helst intresse för att respektera demokratiska spelregler. Jag har tappat räkningen på hur många gånger som ledningen kört solorace, säger Henrik Blind (MP), ledamot i kommunstyrelsen, och nämner det första yttrandet till regeringen om Kallak och yttrandet om Laponiatjuottjudus som exempel.

Läs mer: Kartan Jokkmokks trumfkort för gruva

Den senaste kompletteringen skickades in i början av februari.

– Vi hade arbetsutskott i kommunstyrelsen några dagar innan det. Då borde det funnits med på dagordningen. Det är en principiellt viktig fråga. Nu ser det ut som att hela Jokkmokk tycker så här, när oppositionen inte fått möjlighet till att göra yrkanden och reservationer som följt med till näringsdepartementet. Det är allvarligt, säger Blind.

Yttrandet, där bland annat kartan med fyramilsradien till Laponia ingår, ger han inte mycket för.

– Ingenstans finns perspektivet hur rennäringen och besöksnäringen påverkas av en gruva. Och med kartbilden spelar han bort korten totalt. Kallak handlar om en enskild sameby, Jåhkågaska, som skärs av mitt itu av en gruva.

– Jag tycker att Henrik Blind tar till för stora ord. Det är allmänt känt vad Miljöpartiet i Jokkmokk tycker om en gruvetablering, där behöver ingen sväva i ovisshet. Vad jag vet har Miljöpartiet reservat sig både mot vårt första yttrande om Kallak och yttrandet om Laponiatjuottjudus. När det gäller fler perspektiv så finns de med i det ursprungliga yttrandet, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).