Nej, den här byn blev ingen kurort

På flera platser i Norrbotten har busskurer på sistone ersatts med hållplatsskyltar. I byn Teurajärvi är byborna upprörda.

Teurajärviborna Aina Hannu, Gunnar Forsberg, Gun Keskitalo, Mariann Sundqvist, Sara Siekas och Eivor Pettersson förstår inte varför länstrafiken tog bort byns hållplats.

Teurajärviborna Aina Hannu, Gunnar Forsberg, Gun Keskitalo, Mariann Sundqvist, Sara Siekas och Eivor Pettersson förstår inte varför länstrafiken tog bort byns hållplats.

Foto: Hans L. Olofsson

Nyheter2019-11-15 15:00

När Aina Hannu kom ut ur huset för två veckor sedan för att hämta tidningen trodde hon inte sina ögon. Busskuren som länge stått i byn var plötsligt borta.

– Först tänkte jag ju att det blivit något fel på glasögonen, men inte, den var borta. Sen dök det upp en person från Länstrafiken med en skylt, så jag frågade ju vad som hade hänt, säger hon.

Svaret hon fick var att kuren kostade för mycket att ha stående i byn, och användes för lite.

– Men inte kostar väl det någonting. Det är en här i byn som har skottat den med sin traktor utan att ta betalt och senast den målades var för fem år sedan, säger Aina Hannu.

Flera av de andra byborna ifrågasätter också att Länstrafiken valt att plocka bort busskuren.

– Det är ju en annan sak om det hade kostat en massa. Men nu har den ju varit gratis och ändå använts av både bybor och folk från de omkringliggande byarna. I bland stannar turister till också och rastar där, säger Mariann Sundqvist.

På Länstrafiken i Norrbotten säger Mikael Nilsson, skolskjuts- och hållplatsansvarig, att kuren i Teurajärvi togs bort därför att Svevia, som sköter om plogningen av vägen, ansåg att det var för komplicerat och dyrt att ta ut en traktor för att hålla bort snön – trots att byborna alltså säger att det skötts av byborna själva.

– Vi har tittat på statistiken och det var 38 åkande från Teurajärvi under 2018, det är lite väl lite. I Ansvar har vi också tagit bort kuren, där var det 120 åkande, men där satt folk och väntade i bilen, så vi tyckte inte att den behövdes, säger Mikael Nilsson.

Han säger också att busskurer tagits bort efter E 10, också där för att Svevia efterfrågat det.

Vad händer med kurerna nu?

– De har förts till kommunförrådet i Överkalix eller till Öjebyn, där firman som sköter vårt underhåll finns, säger Mikael Nilsson.

Enligt honom innebär inte de borttagna kurerna några kostnadsminskningar för Länstrafiken i Norrbotten.

– Nej, att snöröja kurerna ingår i vägdriften. Underhåll på kurerna kostar inga stora summor, de har inte slagits sönder eller så.

Han säger att byborna inte fått någon förhandsinformation om att busskurerna skulle försvinna.

– Nej, vi har inte pratat med byborna. Vi har inte den dialogen. Om det inte är någon som åker från hållplatserna, varför ska vi hålla med den servicen?, säger Mikael Nilsson.

"Jag trodde inte mina ögon när jag kom ut på morgonen. Jag såg ju inte längre busskuren", säger Aina Hannu.
"Jag trodde inte mina ögon när jag kom ut på morgonen. Jag såg ju inte längre busskuren", säger Aina Hannu.
Karta: Ansvar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!