Nu tar kommunen krafttag mot buset

Förra veckans avslöjande om att en grupp barn trakasserar äldre på ett bostadsområde väckte starka reaktioner. Sedan dess har skolan, polisen och fastighetsbolaget agerat. ”Folk har ringt från hela landet”, säger 77-åriga Louise Hansson, som var den som slog larm.

Det har blivit lugnare nu för Louise Hansson som tycker att det är bra att problemen har tagits på allvar.

Det har blivit lugnare nu för Louise Hansson som tycker att det är bra att problemen har tagits på allvar.

Foto: Maria Engström Andersson

Nyheter2019-11-12 19:46

Enligt kommunens skolchef Maria Hjelm informerades friskolan och kommunala skolans rektorer direkt hon fått vetskap om problemen av fastighetsbolaget Överkalixbostäder. På bägge grundskolorna har personalen sedan pratat med alla elever. Föräldrar till elever på den kommunala skolan har meddelats via det digitala nätverket schoolsoft. 

– Vi har också fört vidare de tips vi har fått in till polisen. Sedan är det polisens uppgift att utreda händelsen, säger Maria Hjelm. 

Hon tycker att det som har inträffat är allvarligt – men ser det samtidigt som en chans att utveckla bättre kontakter med föräldrar och skolans löpande värdegrundsarbete.  

– Idag (tisdag, NSDs anm.)och i morgon ska vi i personalen därför diskutera hur vi kan ge eleverna en bra chans att reflektera över hur man kan stoppa något sådant här, vad man kan göra för att inte komma med i ett drev, men också på ett samhälleligt plan: vad det betyder för en ort när sådant här sprids i media, säger Maria Hjelm och tillägger att hon ser skolans uppgift som att fostra men inte uppfostra eleverna.

Hon berättar att en arbetsgrupp kring föräldrasamverkan även ska utvecklas.

Mikael Hannu, områdespolis i Pajala och Överkalix, säger att han ännu inte vet vilka barn som har deltagit i trakasserierna:

– Men får vi reda på att de är minderåriga tar vi kontakt med deras föräldrar och lämnar över ärendet till det sociala.

Samtal har hittills förts med en av de drabbade och skolan. 

– I morgon ska jag träffa en av rektorerna. Planer finns också på att vi från polisen ska delta vid ett föräldramöte. Ansvaret för barnen ligger på föräldrarna. Men vi har massor med tips och trix, säger Mikael Hannu. 

77-åriga Louise Hansson tycker att det är bra att problemen har tagits på allvar – men att det även känns mycket jobbigt med tanke på de inblandade.  

– Nog tänker jag på barnen och deras familjer. Jag tror att det blev så här för att två äldre pojkar sa åt de yngre att göra eländet, och att de kände att de ”måste”.  Samtidigt har det också verkat som om barnen har sökt kontakt. De förstår inte heller allting. Där har föräldrarna ett ansvar. Men jag hoppas att det ska bli bra för alla. 

Något mer ”busliv”?

 – Nej, nu har allt varit helt lugnt, säger 77-åriga Louise Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!