Överkalix visar upp konst för alla

Fram till lördag är Folkets hus i Överkalix förvandlat till en konsthall.

Ett sextiotal konstverk av norrbottniska visas på utställningen Konst åt alla i Överkalix."Tanken är just att göra konst tillgängligt för alla", säger Paula Hoffman, konstansvarig hos Sveriges Folkets hus och parker.

Ett sextiotal konstverk av norrbottniska visas på utställningen Konst åt alla i Överkalix."Tanken är just att göra konst tillgängligt för alla", säger Paula Hoffman, konstansvarig hos Sveriges Folkets hus och parker.

Foto: Birgitta Strömgren

Kultur2019-10-10 18:12

Abstrakt och figurativt, målningar i akvarell och olja, textilier, fotografier och installationer. Folkets hus i Överkalix har förvandlats till en konsthall där ett sextiotal konstverk av norrbottniska konstnärer kan beskådas under kontexten Konst åt alla. 

– Tanken är just att göra konst tillgängligt för alla, säger Paula Hoffman, konstansvarig hos Sveriges Folkets hus och parker.

Det är en av de tre organisationerna som står bakom Konst åt alla. De övriga två är Bygdegårdarnas riksförbund och riksföreningen Våra gårdar. Tre, fyra gånger om året arrangerar de utställningar runt om i landet med regionala konstnärer, i regel på mindre ställen eller i förorter där gallerier eller konsthallar saknas. Detta kombineras med inköp för organisationernas gemensamma anslag. Ett koncept som följts sedan 1970-talet. – Verken placeras därefter ut hos våra föreningar. Det innebär att något kan bli kvar här i Överkalix och att något annat kan hamna i Kristianstad eller i Sandvik. Vi tycker att det är lite kul, säger Paula Hoffman.

 På utställningen i Överkalix finns 19 Norrbottenskonstnärer representerade. Dessa har själva fått välja ut tre verk vardera att ställa ut. 

– Men vi vill också att det ska hända saker i huset. Så här hänger även en utställning av Prisma aktivitetscenter. En work shop för mellanstadieelever ska dessutom hållas av konstnären Lotta Lampa, säger Paula Hoffman.

Vidare ser hon utställningen som ett bra tillfälle för konstnärerna att mötas.

Tycker du att Norrbottensalstren sticker ut på något sätt? 

– Det jag kan känna är att naturen finns med väldigt starkt. När vi hängde utställningen konstaterade vi också att en hel del jobbar i blått. Det kan så klart vara tillfälligheter.  Men tydligt är att väldigt många är duktiga på textil och att de som representeras håller mycket hög klass, säger Paula Hoffman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!