Målsägande i misshandelsmålet har uppgett för Haparanda tingsrätt att bakgrunden till bråket handlar om snöskottning. Under våren 2017 ska en granne ha fyllt igen infarten med snö. Efter att ha röjt undan snön ska samma granne ha fyllt igen infarten med snö på nytt. Det här är något som målsägande hade anmält grannen för tidigare och därför hade han blivit uppmanad av polis att fotografera dessa händelser. Men det var inte den här grannen som dömdes för misshandel.

En annan granne var den som ska ha tänt till när målsägande gick omkring och fotade sin uppfart. När målsägande hukade sig invid grannens brevlåda för att ta bilder ska han ha blivit nedslagen bakifrån.

Grannen fortsatte sedan att slå målsägande i ansiktet med ett käppliknande föremål och uppges ha hotat med att döda målsägande om inte anmälan mot grannens snöskottande tas tillbaka.

Mannen i 70-årsåldern anser att målsägande har spionerat med kameran under lång tid och att slagen utdelades i självförsvar. Men tingsrätten dömer honom för misshandel och villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar. Straffvärdet bedöms till fyra månaders fängelse om ett fängelsestraff hade dömts ut.