I veckan har Teater Scratch urpremiär för berättarföreställningen ”Min mamma Sally, och Jag” i Luleå. Den mångårige teaterchefen Dan Swärdh har skrivit manus och spelar själv i föreställningen, som handlar om hans mamma Sally, om norrbottnisk kvinnohistoria och om hur hennes engagemang påverkat honom själv.

Samtidigt lämnar Dan Swärd över ledarskapet för 32-åringen Scratch till Maria Gotfredsen. Hon har arbetat på teatern sedan 2011 som kursledare, skådespelare och projektledare, och tar nu över rollen som konstnärlig ledare och verksamhetsledare.

– Dan kommer att jobba kvar på teatern, men vi byter plats lite, säger hon.

Artikelbild

| Tidigare teaterchefen Dan Swärdhs ”Min mamma Sally, och Jag” har urpremiär i veckan.

Fler offentliga föreställningar och en satsning på amatörskådespelare är några av de planer som Maria Gotfredsen har för att göra teatern mer synlig:

– På senare tid har vi inte märkts så mycket utåt, vi har jobbat mycket mot företag och skolor. Jag har en mental bild av att öppna dörrarna, säger hon och berättar om en av sina idéer:

– Vi har haft många teaterkurser för vuxna på senare tid. Då föddes tanken på att ta det ett steg längre. Tanken är att de kursdeltagare som vill får vara med i nästa års produktion, vår offentliga föreställning. Dan Swärdh leder kurserna, och jag ska ta fram en specialskriven föreställning som vi repeterar under våren och som har premiär nästa höst.

Maria Gotfredsen står även för regin av ”Min mamma Sally, och Jag”.

– Dan Swärdhs föreställningar har en väldigt speciell ton i sig. Han har jobbat fram manuset och gått igenom dramaturgin, nu håller vi på att finslipa den. Jag hjälper till så att det blir som han har tänkt. Det blir som en släktkrönika, fast med historiska inslag.

”Min mamma Sally, och Jag” har urpremiär den 12 mars på Ebeneser i Luleå.