Avgångseleverna vid Teaterhögskolan i Luleå bjuder in till politisk satir med samtida beröringspunkter i sin examensproduktion ”Tigern” av Gianina Carbunarius.

– Det här är verkligen angelägen teater med ett tema som präglar vår samtid. Synen på det främmande och våra egna fördomar är alltid relevant men i kölvattnet av flyktingkrisen har frågan aktualiserats ytterligare, säger William Beijer, en av de avgångsstudenter som medverkar i pjäsen.

”Tigern” utspelar sig i en stad någonstans i Europa. En på alla sätt normal stad, tills det händer något onormalt. En tiger rymmer från stadens zoo och vandrar fritt omkring på stadens gator i flera timmar. Den relativt nyskrivna pjäsen har uppmärksammats för hur den tar ett humoristiskt grepp om människans rädsla för det främmande och hur osäkerhet inför framtiden skapar fördomar och splittring.

Artikelbild

Annika Forslund Rimbléus och William Beijer.

– Publiken kommer ofrånkomligen att skapa sin egen bild av vem eller vad tigern är i berättelsen. Det finns många utanförskap i samhället och det är omöjligt att inte låta sina fördomar skapa en inre bild av vem tigern är, säger studenten Annika Fors-lund Rimbléus.

”Tigern har premiär den 13 april på Norrbottensteatern, och det blir ytterligare 15 föreställningar i Luleå fram till den 11 maj.