Det var i början på maj som en man som var ute och rastade sin hund hittade en svårt misshandlad man i på strandpromenaden i Kalix. Enligt åtalet ska mannen i 25-årsåldern ha blivit slagen med tillhyggen, sparkad, strypt, knivhuggen, rispad, bränd med glödgade knivar och gasolbrännare. Dessutom ska ett finger ha brutits av med en tång. Mannen ska dessutom ha blivit skendränkt och pissad på. Han ska också ha blivit tvungen att dricka handsprit och svälja plastfickor. Männen ska bland annat ha försökt bränna bort en av offrets bröstvårta. Under delar av förloppet ska han ha suttit fasttejpad vid en stol. Därefter ska han ha förts till en lägenhet där han ska ha utsatts för mer våld, fått ta emot upprepade slag.

En 21-åring man från Kalix och 19-åring från Luleå åtalas nu för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel. Den tredje, en 25-åring från Västra Frölunda, åtalas för medhjälp till brottet. Alla tre utpekas som skyldiga till att ha lämnat den misshandlade mannen nerkyld med livshotande skador utomhus. Den brutala misshandeln/försöket till mord ledde till punkterad lunga och ett livshorande tillstånd genom nedkylning. Han ska också ha fått smärta, fraktur, svullnader, brännskador på 30 procent av kroppen, samt dödsångest. När ambulansen kom till platsen hade offret en kroppstemperatur på 33,9 grader.

Enligt rättsläkaren har mannens skador varit livshotande. Göteborgaren åtalas även för ringa narkotika- och dopningsbrott. Något han förnekat i förhör. Den yngste får även stå till svars för brott som ska ha inträffat för drygt ett år sedan då han påträffades med kniv på Backgatan i Kalix. 19-åringen erkänt detta. Vilket motiv de åtalade har haft framgår inte i förundersökningsprotokollet. Offret ville inte till en början prata med polisen eftersom han var rädd för de åtalade männen.

Efter några dagar berättar han för förhörsledaren i det närmaste i detalj vad han utsattes för. Assistentåklagare Erika Westerstrands bästa bevisning är offrets berättelse men även två av de åtalade som förnekar brott men medger vissa omständigheter. – Även den tekniska bevisningen har betydelse, säger Erika Westerstrand.

Om männen döms för försök till mord riskerar den åtalade att dömas till upp mot tio års fängelse. Rättegången kommer att hållas delvis i Luleå och Haparanda i slutet av augusti.