För ett år sedan kom första boken om trollet Mokii ut, skriven av Gällivarebon Magnus Emlén som också tillverkat karaktärerna i boken. Trollen är bland annat gjorda av lera, renhorn och hundpäls. Magnus Emlén hade inga storslagna planer för sin bok, utan ville göra ett häfte till sina barn som de tillsammans kunde läsa om kvällarna.

Istället blev boken Trollihopp succé.

– Gensvaret har varit helt enormt, mottagandet har varit långt över förväntan, säger Magnus Emlén.

Artikelbild

Böckerna har beställts från människor världen över och han har skrivit kontrakt med två bokagenter. I dag finns den första boken översatt till engelska och japanska. Dessutom medverkade boken på Barnboksmässan i Bologna, en av världens största bokmässor för barnlitteratur.

Nu ställer han ut bilder och rekvisita från första och andra boken, som kommer ut om bara ett par veckor. Även trollen finns att beskåda, men endast på utställningens första dag på lördag. En tredje bok är planerad men den dröjer.

– Det krävs lite mer jobb till den tredje boken, men den kommer. Jag har lovat mina barn att det blir en trilogi, säger Magnus Emlén.

Kanhända kommer fler böcker än de tre planerade, Magnus Emlén säger att han har många planer och idéer.

Artikelbild

| Massor av fotografier finns att beskåda på Gällivare museum.

– Det finns önskemål från den japanska marknaden att skriva någon slags handbok om naturen, vad man kan äta, hur man bygger vindskydd och så, och de planerna har jag haft tidigare själv, så det är inte omöjligt att det kommer en sådan bok, säger han.